Wykonanie
Kolejny przepis na
ciasteczka last minute :)
Orzechowe ciastka ze smakowitą
konfiturą!Znajdziecie go również w mojej publikacji w grudniowym numerze Kuchnia. Magazyn dla smakoszy.Składniki:2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru trzcinowego1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonupo 0,5 szklanki
orzechów włoskich i
migdałówodrobina startego świeżego
imbiru4 łyżki
masłaszczypta
soli1
jajkododatkowo:
konfitura śliwkowa
cukier puderDo dzieła:
Orzechy ubijamy w moździerzu z łyżeczką
brązowego cukru. Do niedużej miski przesiewamy
mąkę,
sodę oczyszczoną,
sól oraz
cynamon. W drugiej, większej misce miksujemy
masło z pozostałym
cukrem, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodajemy ubite
orzechy,
jajko, starty
imbir i miksujemy, aż do połączenia składników. Możecie również zagnieść ciasto ręcznie.Ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą z nich owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na około 1 godz. W
między czasie piekarnik rozgrzewamy do 180'C. Na posypanej
mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na cieniutkie placki i wykrawamy z nich serduszka. Użyjcie dwóch wielkości foremek i w połowie
ciasteczek zróbcie okienko.Na blachę wyłożoną papierem układamy
ciasteczka i pieczemy ok. 5-8 min. Upieczone
ciasteczka układamy na kratce, i kiedy będą już zupełnie wystudzone posypujemy je
cukrem pudrem, a następnie nakładając po pół łyżeczki
konfitury na pełne
ciastko, przykrywamy je
ciastkiem z okienkiem.