ßßß
            
        









Pierniczki idealne! Tak, nie boję użyć tego określenia, bo na prawdę spełniają one moje najśmielsze oczekiwania.Swoim smakiem, wyglądem i konsystencją bardzo przypominają znane ze sklepowych półek, pierniczki alpejskie – są niemal identyczne!Są miękkie i puszyste od razu po upieczeniu, a przechowując je w szczelnym pojemniku, będziemy mogli cieszyć się ich miękkością jeszcze długi czasPierniczki rosną jak szalone, dlatego lepiej nie wałkować ich zbyt grubo, im cieniej tym lepiejZ podanego przepisu wyszło mi około 200 pierniczkówSzczerze polecam, na prawdę warto.Składniki na pierniczki:0,5kg mąki pszennej1,5 łyżki kakao200g miodu125g margaryny2 łyżki przyprawy do piernika100ml śmietany 18%1,5 łyżeczki sody oczyszczonej0,5 szklanki cukru4 żółtka2 białkaPrzygotowanie pierniczków:Dzień przed pieczeniem pierniczków:Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy ze sobą w dużej misce.Śmietanę mieszamy z sodą, odstawiamy na kilka minut.Miód zagotowujemy z przyprawą do piernika, zdejmujemy z ognia i dodajemy margarynę . Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia się.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka .Do mąki z kakao dodajemy kolejno: ubite jajka – mieszamy, miód z przyprawą – mieszamy, śmietanę z sodą, mieszamy dokładnie do połączenia się całości.Powstałe ciasto będzie trochę rzadkie, ale właśnie takie ma być.Odstawiamy gotowe ciasto przykryte ściereczką, na 24h do lodówki.W dniu pieczenia pierniczków:Ciasto wyjmujemy z miski, formujemy w jedną kulę, lub dzielimy na 3-4 mniejsze części.Ciasto wałkujemy po kawałku ( resztę trzymamy w tym czasie w lodówce ), wycinamy foremkami dowolne kształty pierniczków.W piekarniku ciasto bardzo rośnie, więc warto rozwałkować je jak najcieniej.Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy przez 5-7 minut ( w zależności od piekarnika i wielkości pierniczków – te większe mogą potrzebować nawet 10 minut ).Upieczone pierniczki studzimy i od razu zajadamy, bądź lukrujemy.Przechowujemy w szczelnym pojemniku, by pozostawały miękkie.Przepis znalazłam na stronie mojewypieki.comKategorie: