Wykonanie
            
Jeszcze nie tak dawno, każda gospodyni sama robiła 
makaron do rosołu. Ja dobrze pamiętam jak się to odbywało u mojej babci, (przeważnie w niedziele rano) robiło się taki 
makaron do rosołu. Jak 
podrosłam sama robiłam taki, a 
potem nadeszła era 
makaronu nitki w gotowych paczkach i większość z nas zapomniała jak smakował taki 
makaron domowy rosołowy. Niedawno zrobiłam taki 
makaron dla Julci, żeby wiedziała że można taki 
makaron zrobić w domu, a nie tylko kupować. I od tego czasu zostałam zmuszona robić taki 
makaron domowy, bo moje ukochane dzieciątko nie chce już innego do rosołu.1 i 1/2 szklanki 
mąki pszennej2 
jajka1/4 szklanki ciepłej 
wodyszczypta 
soliPrzygotowanie 
makaronu domowego.Do miski wsypujemy 
mąkę, wbijamy 
jajka, dodajemy 
wodę i 
sól. Ugniatamy ciasto, za mnie zrobił to robot, ale można ręcznie jak ktoś woli. Ciasto po wyrobieniu powinno być, twarde, sprężyste, jednolite. Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i bardzo cienko wałkujemy, w razie konieczności lekko podsypując 
mąką. Płaty ciasta odkładamy na czysta, suchą ścierkę, by lekko przeschło, na około 1 godzinę. Przesuszone płaty ciasta obsypujemy obficie 
mąką, kroimy na mniejsze plastry, układając jeden na drugim 
mąką do góry, żeby się nam nie posklejały i kroimy 
ostrym nożem na 
nitki. Po ukrojeniu roztrzepujemy. 
Makaron domowy gotujemy w dużej ilości 
wody z dodatkiem 
soli przez około 5 minut po zagotowaniu. 
Makaron cedzimy na sicie, przelewamy ciepłą zimną, dokładnie odsączamy. Smacznego !!!



























