ßßß Cookit - przepis na Ciasto jabłkowo - pomarańczowe z cynamonem

Ciasto jabłkowo - pomarańczowe z cynamonem

nazwa

Wykonanie

Ucierane ciasto jabłkowe z o delikatnym smaku pomarańczy i z aromatem cynamonu... Pyszne i szybkie w wykonaniu. Dzięki dodatkowi pomarańczy ciasto zyskuje zupełnie nowy wymiar i nie jest nudne ;-). Podaję z kremem angielskim.
Składniki:
120 g masła
150 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
160 ml soku z pomarańczy
skórka otarta z połowy pomarańczy
3 większe jabłka, obrane i pokrojone na ósemki
Ponadto na wierzch:
20 g masła, roztopionego
1 łyżka drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać ekstrakt z wanilii i skórkę z pomarańczy i zmiksować. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane suche składniki, w dwóch turach, na zmianę z sokiem pomarańczowym, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu ułożyć ósemki jabłek, lekko wkładając je w ciasto.
Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika, jeszcze gorące posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Wystudzić.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-jablkowo-pomaranczowe-z-cynamonem