Wykonanie
Gofry z patelni przyrządzone według tego przepisu są pulchne, sycące, czerwone w środku, o delikatnie orientalno — korzennym zapachu. Takie placki są ciekawą alternatywą, gdy nasze śniadanie potrzebuje odmiany albo… jakimś cudem skończy się pieczywo, a nie ma akurat czasu na robienie zakupów .Do tych gofrów nie polecę słodkiego nadzienia, bo smakują inaczej niż tradycyjne gofry, natomiast doskonałe będą wszelkie dodatki w formie
wędlin,
serów czy świeżych warzyw.
Składniki na gofry z patelni300 ml
mleka,250 g
mąki pszennej 650,50–100 g roztopionego
masła,2
jajka M-ki,1 czubata łyżka
cukru trzcinowego,1 płaska łyżeczka warzywka,1 płaska łyżeczka kurkumy,1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej,odrobina świeżo mielonego, czarnego pieprzu i pieprzu ziołowego.Wszystkie powyższe składniki miksujemy na jednorodne ciasto naleśnikowe. Gofry smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej z powłoką nieprzywierającą; to ważne, ponieważ
żeberka patelni wchodzą dość głęboko w ciasto i mogą utrudniać jego przewracanie. Z proporcji jak powyżej powinniśmy otrzymać 2 grube, prążkowane gofry.
Na gofry z patelni nakładamy ulubione dodatki. Na zdjęciu powyżej gofr został wzbogacony
sałatą,
szynką,
serem żółtym, czerwoną
papryką i ogórkami. Żeby zapewnić odpowiednią podaż
białka na śniadanie, swoje miejsce w zestawie śniadaniowym znalazły też
jajka sadzone. Smacznego!Czy podoba Ci się ten przepis? Napisz w komentarzach 🙂