Wykonanie
Puree z
kasztanów będzimy wykorzystywać w słodkich wypiekach z ich dodatkiem. Przygotowanie puree jest proste, choć idealne obranie
kasztanów nie jest na pewno szybkim zajęciem, a
kasztany lubią się łamać... ;-). Aby zaoszczędzić sobie czasu można też kupić je gotowe w puszce, pamiętając, że są dwa rodzaje puree: słodzone i niesłodzone, w zależności od tego, jakie desery lub wypieki planujemy.Z 1 szklanki
kasztanów otrzymamy około 1 szklanki
kasztanowego puree.Składniki:jadalne
kasztanywoda i
mleko w jednakowych proporcjach
Kasztany upiec w piekarniku i obrać - tutaj przepis .Obrane
kasztany umieścić w garnku. Zalać
wodą i
mlekiem (w jednakowych proporcjach: na 500 g
kasztanów około 500 ml płynu), do ich przykrycia. Gotować około 30 minut lub dłużej, do miękkości. Podczas gotowania większość płynów powinna odparować, więc trzeba pilnować garnka i nie odchodzić zbyt daleko ;-) by w miarę potrzeby dolać
wody.Po tym czasie miękkie
kasztany przełożyć do malaksera i zmiksować do powstania gładkiego puree (jeśli w garnku jest zbyt duża ilość płynu można je odsączyć, ale odsączony płyn należy zachować by w razie potrzeby dodać z powrotem do puree). Puree będzie gęste (dużo bardziej gęste niż
dyniowe!), o stałej konsystencji, ale powinno być smarowne, nie twarde i nie suche.Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do 3 dni lub zamrozić w woreczkach, podzielone na porcje.Słodkie
kasztanowe puree przygotowujemy z
cukrem (lub inną substancją słodzącą np.
miodem lub
syropem klonowym) i
wanilią. Do
kasztanów,
wody i
mleka podczas gotowania dodajemy
cukier oraz ziarenka z
laski wanilii i dodatkowo na czas gotowania dodajemy samą laskę (którą
potem usuwamy). Jaką ilość
cukru dodać - to zależy już od deseru, jaki planujecie wykonać i od Waszego smaku.Moje słodkie
kasztanowe puree to około 2 - 3 łyżek
cukru na 500 g
kasztanów i 2 łyżeczki pasty z
wanilii. Najczęściej do ciast sporządzam puree bez
cukru, słodzę dopiero wypieki lub desery, które mają z puree powstać.Smacznego :-).