ßßß Cookit - przepis na Mini ptysie z kremem budyniowym

Mini ptysie z kremem budyniowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ptysie:
1 szklanka wody
125g masła/margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
Krem budyniowy:
500ml mleka
2 budynie waniliowe
3 łyżki cukru
200g masła/margaryny
Przygotowanie:
Ptysie:
W garnku z grubym dnem gotujemy wodę z masłem/margaryną. Na gotującą się już wodę z tłuszczem, wsypujemy mąkę, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła.
Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek i ma szklisty wygląd.
Zdejmujemy garnek z ognia, odstawiamy do przestygnięcia.
Ostudzone ciasto miksujemy z jajkami, dodając je stopniowo, po jednym. Ciasto jest gotowe, kiedy ma jednolitą konsystencję.
Przekładamy ciasto do worka cukierniczego z okrągłą końcówką.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskamy porcje ciasta, wielkości orzecha laskowego, w odstępach (ciasto mocno rośnie).
Ptysie wkładamy do nagrzanego do 200st. piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut, upieczone wyciągamy na talerze, lub kratkę do studzenia, studzimy.
Krem budyniowy:
1,5 szklanki mleka doprowadzamy w garnku do wrzenia, a w pozostałej połowie szklanki mleka, rozprowadzamy 2 proszki budyniu z 3 łyżkami cukru.
Na wrzące już mleko, wlewamy budyń i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Odkładamy do przestygnięcia.
Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu, aż do całkowitego jego wykorzystania.
Kiedy masa będzie gładka i jednolita, to znak, że jest gotowa do nadziewania.
Krem przekładamy do worka cukierniczego z długą końcówką do nadziewania i napełniamy wszystkie ptysie.
Źródło:http://www.niepieprz.pl/mini-ptysie-z-kremem-budyniowym