Wykonanie
W naszej kuchni nie może zabraknąć
kiszonych ogórków.
Ogórki kiszone nie tylko dobrze smakują i stanowią świetną przystawkę do wielu dań, ale także wzbogacone są o cenne składniki odżywcze w stosunku do
ogórków świeżych, które świetnie wpływają na kondycję całego organizmu. Dwukrotnie wzrasta ilość witaminy C oraz witamin z grupy B. Poza tym kiszonki zawierają witaminę E oraz witaminę K, która korzystnie wpływa na proces krzepnięcia
krwi.Zatem
pora zabrać się za kiszenie
ogórków.Składniki:1 kg
ogórków2-3 ząbki
czosnku na jeden słoik
Przyprawy:
sól,
liść laurowy,
ziele angielskie,
chrzan, gałązki
kopru.Wykonanie:
Ogórki umyć i odciąć końcówki.Słoiki wyparzyć.Na dno każdego słoika o pojemności 900 ml. włożyć gałązkę
kopru,
czosnek,
liść laurowy,
ziele angielskie, kawałek
chrzanu.W słoiku ciasno ułożyć
ogórki.Do każdego słoika wsypać płaską łyżkę
soli.Zalać przegotowaną chłodną
wodą.Odstawić w ciepłe miejsce do kiszenia.Jeśli chcemy przerwać proces kiszenia należy
ogórki pasteryzować ok 15-20 minut w temp.60-70 st. C.