ßßß Cookit - przepis na Kiszone ogórki

Kiszone ogórki

nazwa

Wykonanie

W naszej kuchni nie może zabraknąć kiszonych ogórków. Ogórki kiszone nie tylko dobrze smakują i stanowią świetną przystawkę do wielu dań, ale także wzbogacone są o cenne składniki odżywcze w stosunku do ogórków świeżych, które świetnie wpływają na kondycję całego organizmu. Dwukrotnie wzrasta ilość witaminy C oraz witamin z grupy B. Poza tym kiszonki zawierają witaminę E oraz witaminę K, która korzystnie wpływa na proces krzepnięcia krwi.
Zatem pora zabrać się za kiszenie ogórków.
Składniki:
1 kg ogórków
2-3 ząbki czosnku na jeden słoik
Przyprawy: sól, liść laurowy, ziele angielskie, chrzan, gałązki kopru.
Wykonanie:
Ogórki umyć i odciąć końcówki.
Słoiki wyparzyć.
Na dno każdego słoika o pojemności 900 ml. włożyć gałązkę kopru, czosnek, liść laurowy,ziele angielskie, kawałek chrzanu.
W słoiku ciasno ułożyć ogórki.
Do każdego słoika wsypać płaską łyżkę soli.
Zalać przegotowaną chłodną wodą.
Odstawić w ciepłe miejsce do kiszenia.
Jeśli chcemy przerwać proces kiszenia należy ogórki pasteryzować ok 15-20 minut w temp.60-70 st. C.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/kiszone-ogorki