Wykonanie
Te
owoce ciągle można jeszcze kupić, dlatego polecam ciasto z
jeżynami i
malinami :)Składniki na ciasto kruche:2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki zmielonych
migdałówpół łyżeczki
proszku do pieczenia240 g
masła zimnego1 szklanka
brązowego cukru1
jajkoPonadto:20 dag
jeżyn i 20 dag
malin3 łyżki
brązowego cukru3 łyżki zmielonych
migdałówPrzygotowanie :Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić tzn. siekać nożem
masło dodając pozostałe składniki, zagnieść - zrobić kulę, jeśli ciasto zbyt sypkie dodać 2 łyżki zimnej
wodySchłodzić w lodówce przez 30-60 minPo wyjęciu ciasta podzielić je na 2 części, mniejszą i większąBlachę 23 x 34 cm wysmarować
masłem lub papierem do pieczenia, wylepić spód
ciastem, oprószyć zmielonymi
migdałami ( 3 łyżki ), wyłożyć
maliny i
jeżyny. Posypać
brązowym cukrem, na wierzch zetrzeć mniejszą część pozostałego kruchego ciastaPiec w temp. 180 *C przez ok. 50 min. lub do zrumienienia ciastaPrzed podaniem oprószyć
cukrem pudrem, ja polałam ciasto jeszcze
konfiturą malinową .przepis stąd, ale zmodyfikowany ciut przeze mnie. W tamtym przepisie ciasto jest ze
śliwkami.