ßßß Cookit - przepis na Kruche migdałowe z jeżynami i malinami

Kruche migdałowe z jeżynami i malinami

nazwa

Wykonanie

Te owoce ciągle można jeszcze kupić, dlatego polecam ciasto z jeżynami i malinami :)
Składniki na ciasto kruche:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki zmielonych migdałów
pół łyżeczki proszku do pieczenia
240 g masła zimnego
1 szklanka brązowego cukru
1 jajko
Ponadto:
20 dag jeżyn i 20 dag malin
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki zmielonych migdałów
Przygotowanie :
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić tzn. siekać nożem masło dodając pozostałe składniki, zagnieść - zrobić kulę, jeśli ciasto zbyt sypkie dodać 2 łyżki zimnej wody
Schłodzić w lodówce przez 30-60 min
Po wyjęciu ciasta podzielić je na 2 części, mniejszą i większą
Blachę 23 x 34 cm wysmarować masłem lub papierem do pieczenia, wylepić spód ciastem, oprószyć zmielonymi migdałami ( 3 łyżki ), wyłożyć maliny i jeżyny. Posypać brązowym cukrem, na wierzch zetrzeć mniejszą część pozostałego kruchego ciasta
Piec w temp. 180 *C przez ok. 50 min. lub do zrumienienia ciasta
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, ja polałam ciasto jeszcze konfiturą malinową .
przepis stąd, ale zmodyfikowany ciut przeze mnie. W tamtym przepisie ciasto jest ze śliwkami.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/09/kruche-migdaowe-z-jezynami-i-malinami.html