Wykonanie
Cześć,Wraz z pierwszymi jesiennymi liśćmi coraz bardziej zbliżającą się wizją porannych ciemnych poranków i chłodnych wieczorów przy gorącej herbacie, wzięłam się za uzupełnianie jesiennej spiżarni. Dziś pomysł na zdrowszy wariant ulubionego śniadania na jesienną chandrę. Zapraszam na domową nutellę .
Przepis zaczerpnęłam z bloga Kasi pt. Słodkie fantazje, polecam.Składniki (na 4 mini słoiczki lub niecałe 2 200-ml słoiczki):300 gram
orzechów laskowych w łupkach (lub 200 gram rozłupanych
orzechów),5 łyżek
kakao,4 duże łyżki
miodu (użyłam lipowego),1/2 szklanki
mleka,3 i 1/2 łyżki
oleju kokosowego.
Making-of:
Orzechy rozłupujemy. Wrzucamy je na patelnię i podprażamy na średnim ogniu aż się lekko przypieką i skórka zacznie schodzić. Następnie wysypujemy je na suchą ścierkę i pocierając mocno dłonią, ściągamy resztę skórki.
Mleko zagotowujemy i przestudzamy. Podobnie z
olejem kokosowym, gotujemy aż będzie jednorodny i płynny a następnie przestudzamy.
Orzechy można zmielić standardową maszynką do mielenia lub blenderem o dużej mocy. Im bliżej będziemy konsystencji pyłu, tym lepiej. Tym mniej będzie czuć fakturę
orzechów w kremie.Do zmielonych
orzechów dodajemy
mleko,
olej,
kakao i
miód. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.Smacznego!🙂Gosia