ßßß Cookit - przepis na Witaj jesień! Pora na domową nutellę

Witaj jesień! Pora na domową nutellę

nazwa

Wykonanie

Cześć,
Wraz z pierwszymi jesiennymi liśćmi coraz bardziej zbliżającą się wizją porannych ciemnych poranków i chłodnych wieczorów przy gorącej herbacie, wzięłam się za uzupełnianie jesiennej spiżarni. Dziś pomysł na zdrowszy wariant ulubionego śniadania na jesienną chandrę. Zapraszam na domową nutellę .
Przepis zaczerpnęłam z bloga Kasi pt. Słodkie fantazje, polecam.
Składniki (na 4 mini słoiczki lub niecałe 2 200-ml słoiczki):
300 gram orzechów laskowych w łupkach (lub 200 gram rozłupanych orzechów),
5 łyżek kakao,
4 duże łyżki miodu (użyłam lipowego),
1/2 szklanki mleka,
3 i 1/2 łyżki oleju kokosowego.
Making-of:
Orzechy rozłupujemy. Wrzucamy je na patelnię i podprażamy na średnim ogniu aż się lekko przypieką i skórka zacznie schodzić. Następnie wysypujemy je na suchą ścierkę i pocierając mocno dłonią, ściągamy resztę skórki.
Mleko zagotowujemy i przestudzamy. Podobnie z olejem kokosowym, gotujemy aż będzie jednorodny i płynny a następnie przestudzamy.
Orzechy można zmielić standardową maszynką do mielenia lub blenderem o dużej mocy. Im bliżej będziemy konsystencji pyłu, tym lepiej. Tym mniej będzie czuć fakturę orzechów w kremie.
Do zmielonych orzechów dodajemy mleko, olej, kakao i miód. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.
Smacznego!🙂
Gosia
Źródło:https://krakowgotuje.wordpress.com/2016/09/07/witaj-jesien-pora-na-domowa-nutelle