Wykonanie
Kto powiedział, że pierogi muszą być tylko z ciasta pierogowego?! Ja mam dziś dla Was przepis na pyszne pierogi zrobione z
ciasta drożdżowego. Delikatne, ze złocistą skórką, wypełnione po brzegi fantastycznym farszem! W środku
mięso mielone z
pieczarkami. Ajj ślinka cieknie! Takie pierogi są fantastycznym pomysłem na obiad. Inspiracją do powstania pierożków była życzliwość
marki Winoszarnia .
Składniki:0,5 łyżeczki
cukru250 g
mąki pszennej25 g świeżych
drożdży (lub 3 łyżeczki suchych)0,5 łyżeczki
soli3/4 szklanki ciepłego
mleka 1 szkl. -250 ml)3 łyżki
olejuok 25 dag
mięsa mielonegook 10-15 dag
pieczarek1 średniej wielkości
cebula1 łyżeczka
papryki mielonej słodkiej
sól,
pieprz,2 łyżki
olejuWykonanie:Ciasto:
mąkę mieszamy z
solą,
cukrem i pokruszonymi
drożdżami. Dodajemy
mleko i
oliwę. Mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto rękoma. formujemy kulę, odkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 – 2 godziny.farsz:
cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na
oleju. Dodajemy drobno pokrojone
pieczarki, obsmażamy przez ok 10 minut. Dodajemy
mięso mielone i
przyprawy. Smażymy aż
mięso będzie gotowe. Odstawiamy do przestudzenia.Wyrośnięte
ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy spore równe koła. Na każde koło nakładamy farsz i starannie zalepiamy brzegi. Możemy zrobić wzorek widelcem. Pierogi smażymy na złoto w głębokim
oleju. Smacznego!