ßßß Cookit - przepis na Schwďż˝bische Seelen (Szwabskie dusze)

Schw�bische Seelen (Szwabskie dusze)

nazwa

Wykonanie

« Surówka z kapusty i pora
Ciekawa nazwa tych bułek nawiązuje do ich kształtu. Pokochałam je podczas naszych wizyt w Szwabii.
Na 8 sztuk:
500 g maki orkiszowej ciemnej
500 g maki pszennej chlebowej
42 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
550 ml wody
1 łyżeczka soli
sól moska i kminek do posypania
Oba rodzaje mąki wymieszać w misce, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zaląz odrobiną wody, dodąc cukier i nieco maki i zrobic rozczyn. Miske przykruc ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie dodac pozostałą wodę i sól i zagnieść ciasto. Zagniatać przez 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto ponownie zagnieść na omączonym blacie i podzielić na 8 części. Uformować długie wałki ok. 30 cm. Ukąłdąć na blachac wylozonych papierem do pieczenia, przyjryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrosniecia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220st C. Wstawić na dno żąroodporną miske z wodą. Bulki smarowąc odrobiną wody, posypac sola morska i kminkiem. piec 35 minut.
Przepis z ksiązki "Brot & Brötchen" Helene Weinold- Leipold, wyd. Bassermann 2010 r.
wtorek, 23 sierpnia 2016, karto_flana
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Polecane wpisy
Bulka na cydrze
Cydr tez mi sie kojarzy z jesienia :) To wino jablkowe o zaledwie 2% alkoholu. A bulka wysmienita- cudownie miekka i dodatkowo bardzo aromatyczna. Skladniki na
Ciabatta
Bulka, czy chleb? Z pewnoscia biale pieczywo. W doslownym tlumaczeniu oznacza... kapec! ;) Prawda, ze "ciabatta" i "kapec" brzmia podobnie? Cale szczescie, ze i
Bulka wroclawska
Ta bulka u nas akurat nazywana byla paryska- pewnie na podobienstwo do bagietek.Troche poczytalam w wikipedii o tym pieczywie i okazuje sie, ze nazw dla niej be
pełnoziarnisty chleb na drożdżach
Wracam po krótkim urlopie:) Lato się kończy, od wczoraj pogoda już całkiem jesienna. Mam jeszcze kilka letnich przepisów do uzupełnienia, zacznę takim przepyszn
Dwa chleby razowe
Kiedyś już wspominałam, że rzadko wypróbowuję nowe przepisy na chleb, piekąc na autopilocie kilka sprawdzonych bochenków, ew. czasem wertując Hamelmana i przygo
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2016/08/Schwbische-Seelen-Szwabskie-dusze.html