Wykonanie
« Surówka z
kapusty i
poraCiekawa nazwa tych
bułek nawiązuje do ich kształtu. Pokochałam je podczas naszych wizyt w Szwabii.Na 8 sztuk:500 g
maki orkiszowej ciemnej500 g
maki pszennej chlebowej42 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru550 ml
wody1 łyżeczka
solisól moska i
kminek do posypaniaOba rodzaje
mąki wymieszać w misce, w środku zrobić dołek, wkruszyć
drożdże, zaląz odrobiną
wody, dodąc
cukier i nieco
maki i zrobic rozczyn. Miske przykruc ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie dodac pozostałą
wodę i
sól i zagnieść ciasto. Zagniatać przez 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto ponownie zagnieść na omączonym blacie i podzielić na 8 części. Uformować długie wałki ok. 30 cm. Ukąłdąć na blachac wylozonych papierem do pieczenia, przyjryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrosniecia na 30 minut.Piekarnik rozgrzać do temperatury 220st C. Wstawić na dno żąroodporną miske z
wodą. Bulki smarowąc odrobiną
wody, posypac
sola morska i
kminkiem. piec 35 minut.Przepis z ksiązki "Brot & Brötchen" Helene Weinold- Leipold, wyd. Bassermann 2010 r.
wtorek, 23 sierpnia 2016, karto_flanapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Polecane wpisyBulka na cydrzeCydr tez mi sie kojarzy z jesienia :) To
wino jablkowe o zaledwie 2%
alkoholu. A bulka wysmienita- cudownie miekka i dodatkowo bardzo aromatyczna. Skladniki naCiabattaBulka, czy chleb? Z pewnoscia
biale pieczywo. W doslownym tlumaczeniu oznacza... kapec! ;) Prawda, ze "ciabatta" i "kapec" brzmia podobnie? Cale szczescie, ze iBulka wroclawskaTa bulka u nas akurat nazywana byla paryska- pewnie na podobienstwo do
bagietek.Troche poczytalam w wikipedii o tym
pieczywie i okazuje sie, ze nazw dla niej be
pełnoziarnisty chleb na drożdżachWracam po krótkim urlopie:) Lato się kończy, od wczoraj pogoda już całkiem jesienna. Mam jeszcze kilka letnich przepisów do uzupełnienia, zacznę takim przepysznDwa
chleby razoweKiedyś już wspominałam, że rzadko wypróbowuję nowe przepisy na
chleb, piekąc na autopilocie kilka sprawdzonych bochenków, ew. czasem wertując Hamelmana i przygo