ßßß
Składniki na stir fry:1 brokuł1 czerwona słodka papryka (zamiast słodkiej można dać papryczkę chilli)4 ząbki czosnkupęczek zielonej cebulki2 łyżki oliwy z oliwek1 szklanka czerwonego ryżu (możecie zastąpić zwykłym długoziarnistym ryżem lub zwykłym mieszanym z dzikim)1 łyżka ziaren sezamuSkładniki na sos:1 łyżka pasty miso2,5cm świeżego imbiru drobno posiekanego1 ząbek czosnku posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę1 łyżka tahini1 łyżeczka brązowego cukru2 łyżki octu ryżowego (zastąpiłam octem winnym)1 łyżka oleju sezamowego1 łyżka sosu sojowegoRyż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu i odstawiamy, aby się „przegryzł”.Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki, zieloną cebulkę siekamy, paprykę kroimy w cienkie paseczki. W woku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy brokuła. Solimy i smażymy na sporym ogniu, aż zrumieni się i będzie półmiękki, dorzucamy paprykę i połowę zielonej cebulki. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy czosnek posiekamy w cienkie plasterki.Usmażone warzywa mieszamy z ugotowanym ryżem, polewamy wcześniej przygotowanym sosem, posypujemy sezamem i resztą zielonej cebulki. Smacznego!




