ßßß Cookit - przepis na Ogďż˝rki maďż˝osolne na zime - Kiszone

Og�rki ma�osolne na zime - Kiszone

nazwa

Wykonanie

Najpopularniejsze i najprostsze w zrobieniu, to chyba ogórki kiszone na zimę. Ja robię małosolne, są wtedy idealne, nie za kwaśne i nie za słone , takie w sam raz. W tym roku moje ogóreczki rosną bardzo wolno, dopiero się u mnie zaczynają, jak większość moich warzyw, ale to tak jest jak się późno sadzi.
Składniki:
Ogórki gruntowe (im mniejsze tym lepsze)
koper (dwie mniejsze lub jedna duża gałązka do słoika czasem może być więcej ja lubię dużo kopru)
ząbki czosnku (ja daję jeden duży, albo dwa małe do każdego słoika)
chrzan (u mnie kawałek 2cm do każdego słoika)
Zalewa:
Na każdy liter wody 1 i 1/4 łyżki soli.
Do wymytych litrowych słoików wkładamy koper, czosnek i chrzan. W wyłożonych przyprawami słoikach układamy ściśle ogórki. Wodę ze solą gotujemy. Wrzącą wodą zalewamy ogórki. Zakręcamy nakrętką i obracamy do góry dnem słoik, najlepiej na całą noc. Następnego dnia słoiki obracam i trzymam je jeszcze dwa dni na świetle zanim wyniosę je do spiżarki, podobno lepiej się wtedy kiszą. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2016/08/Ogorki-malosolne-na-zime-Kiszone.html