Wykonanie
Szczerze przyznam że piekąc te
ciastka nie spodziewałam się tak rewelacyjnego efektu końcowego. Trójkąty wyszły przepyszne , nie porównywalne do
ciastek francuskich z
cukierni. Rozpływające się w ustach karmelizowane
jabłka z chrupiącymi
migdałami , kremowy
serek mascarpone i puszyste
ciasto francuskie- połączenie doskonałe.
Składniki:1 opakowanie cista francuskiego250g.
sera mascarpone2 duże
jabłka1 łyżka
masła 82%2 łyżki
brązowego cukru1/2 szklanki
migdałów łuskanych1
żółtkocynamon mielony do oprószenia
ciastekPrzygotowanie:
Migdały posiekać nożem na mniejsze kawałki.Karmelizowane
jabłka:
jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne , pokroić w kostkę.W garnku rozgrzać
masło , smażyć
jabłka aż lekko zmiękną.Dodać
cukier , wymieszać , pozostawić na gazie do rozpuszczenia się
cukru i pokrycia
jabłek karmelem.Wsypać
migdały , połączyć z
jabłkami , odstawić do wystudzenia.
Ciasto francuskie rozwinąć , podzielić na 6 równych kwadratów.Na środek każdego kłaść po łyżce
sera mascarpone oraz karmelizowanych
jabłek z
migdałami.Złożyć ciasto tworząc trójkąt,spłaszczyć lekko farsz dłonią.Brzegi ciasta zawinąć w falbanki ( zapobiegniemy w ten sposób rozklejeniu się
ciastek podczas pieczenia)Każdy trójkąt posmarować rozkłóconym
żółtkiem.Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.Gorące oprószyć
cynamonem.
Smacznego