ßßß
Składniki na 4 porcje4 kawałki gotowego ciasta francuskiego3 duże słodkie jabłka (miałam rubiny)2 płaskie łyżki brązowego cukrupół łyżeczki cynamonumasłoPrzygotować 4 małe naczynka do zapiekania. Z arkusza ciasta francuskiego wyroić 4 kawałki ciasta tak żeby można było przykryć naczynka. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki. Owoce wymieszać w misce z cukrem i cynamonem. Naczynka wysmarować masłem, napełnić jabłkami, można dać "z górką", podczas pieczenia owoce zmniejsza objętość. Do każdego naczynka nałożyć po łyżeczce masła, przykryć ciastem francuskim i dobrze zalepić brzegi. W cieście zrobić nieduże otworki żeby para wodna powstała podczas pieczenia miała którędy się wydostać. Piekarnik nagrzać to temperatury 180 stopni, wstawić naczynka i piec aż ciasto będzie jasnobrązowe. Podawać na ciepło.