ßßß Cookit - przepis na Bułeczki drożdżowe sojowo — serowe

Bułeczki drożdżowe sojowo — serowe

nazwa

Składniki

Wykonanie

Prze­pis na bułeczki droż­dżowe sojowoserowe pozwoli uroz­ma­icić smak tego stan­dar­do­wego pro­duktu śnia­da­nio­wego.
450 g mąki pszen­nej 650,
200 ml cie­płej wody (ok. 37–42 ºC),
50 ml oleju rze­pa­ko­wego,
25 g droż­dży pie­kar­ni­czych,
25 g otrę­bów pszen­nych,
4 łyżki sosu sojo­wego,
2 czu­bate łyżki cukru trzci­no­wego,
1/2 łyżeczki soli kuchen­nej,
7–8 pla­strów sera żół­tego (Pod­la­ski faj­nie sma­kuje po zru­mie­nie­niu na buł­kach).
Z droż­dży, cukru, cie­płej wody i ok. 200 g mąki nasta­wiamy zaczyn droż­dżowy, czyli po pro­stu dokład­nie wszystko mie­szamy w naczy­niu i zosta­wiamy pod ście­reczką do wyro­śnię­cia na jakieś 15 min.
Doda­jemy pozo­stałe skład­niki z wyjąt­kiem sera żół­tego i wyra­biamy mięk­kie cia­sto . Może się tro­chę lepić do dłoni, ale to nie szko­dzi. Z cia­sta for­mu­jemy 7–8 wałecz­ków po 90–110 g każdy, które roz­płasz­czamy na gru­bość naj­mniej­szego palca na bla­sze wyło­żo­nej papie­rem do pie­cze­nia. Każdą bułeczkę przy­kry­wamy pla­strem sera żół­tego (15–20 g). Zosta­wiamy do wyro­śnię­cia na 30–40 min.
Bułeczki droż­dżowe sojowoserowe pie­czemy w tem­pe­ra­tu­rze 200 ºC aż do zru­mie­nie­nia sera, co trwa ok. 20–30 min. Smacz­nego!
Tylko dla dociekliwych
Sos sojowy tra­dy­cyj­nie otrzy­muje się poprzez fer­men­ta­cję nasion soi i pra­żo­nego ryżu lub psze­nicy, szcze­pio­nych mikro­or­ga­ni­zmami, m.in. Kro­pi­dla­kiem żół­tym (Asper­gil­lus fla­vus) i innymi grzy­bami rodzaju Asper­gil­lus . Pro­ces jest nie­zwy­kle długi, ponie­waż trwa mie­sią­cami, a więc jest wyko­rzy­sty­wany w zni­ko­mej czę­ści pro­duk­tów dostęp­nych na rynku. Prze­wa­żają sosy na bazie hydro­li­zo­wa­nych bia­łek sojo­wych, cechu­jące się nieco innym sma­kiem, aro­ma­tem i kon­sy­sten­cją, niż pro­dukty otrzy­my­wane metodą natu­ralną.
Sosy sojowe mogą zawie­rać sub­stan­cje, dla któ­rych ist­nieją silne prze­słanki, że są kan­ce­ro­ge­nami dla ludzi, czyli czyn­ni­kami rako­twór­czymi, np: kar­ba­mi­nian etylu, 3-MCPD czy 1,3-DCP.
Źró­dła:
https://en.wikipedia.org/wiki/Soy_sauce#Acid-hydrolyzed_vegetable_protein
https://en.wikipedia.org/wiki/International_Agency_for_Research_on_Cancer
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/buleczki-drozdzowe-sojowo-serowe