ßßß Cookit - przepis na Toskaďż˝ski pudding

Toska�ski pudding

nazwa

Wykonanie

Ostatnio lubię robić desery. Takie małe piękności sprawiają mi radość samym robieniem i swoim wyglądem, a jeśli jeszcze dobrze smakują, to już pełnia szczęścia. Przepis na ten toskański pudding pochodzi z książki "Kuchnia włoska" z serii "Z kuchennej półeczki". Jest to pyszny, aromatyczny deser serowy. Cynamon i pomarańcze przywodzą na myśl zimniejsze dni, ale i latem przecież takie mamy :) Smacznego!
/5-6 porcji; użyłam kokilek o średnicy 9 cm/
75 g mieszanki suszonych owoców (u mnie rodzynki, morele i daktyle)
250 g sera ricotta
3 żółtka
50 g cukru
3/4 łyżeczki cynamonu
skórka otarta z 1 pomarańczy + skórka otarta z pomarańczy dekoracji
masło do smarowania foremek
Suszone owoce zalać ciepłą wodą i moczyć przez 10 minut, po czym odsączyć na sitku. Większe owoce pokroić na kawałki.
Foremki natłuścić lekko masłem.
W misce połączyć żółtka z cukrem. Ubić aż lekko zbieleją. Następnie dodać ser, cynamon oraz skórkę pomarańczową. Połączyć składniki. Dodać osuszone owoce i wymieszać.
Masę nakładać do foremek. Foremki umieścić w piekarniku nagrzanym do 180°C i piec przez 15 minut. Pudding powinien stwardnieć, jednak nie powinien zbrązowieć na wierzchu. Pudding można podawać ciepły lub schłodzony ozdobiony skórką pomarańczową. Ja pudding schłodziłam do temperatury pokojowej przed podaniem. Pudding można również przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2016/07/Toskanski-pudding.html