Ten przepis na marchewkowe muffiny stosuję już od dawna w mojej kuchni. Smakuje szczególnie mojej córce bo zawiera dużo przypraw korzennych. Babeczki są wilgotne w środku i posiadają chrupiącą skórkę. Ich wierzch można polać lukrem pomarańczowym (2 łyżki soku z pomarańczy i cukier puder) lub pozostawić saute. Idealnie smakują też z twarożkiemśmietankowym.Oczywiście jak większość przepisów na moim blogu – te marchewkowe muffiny nie wymagają dużo wysiłku. Wystarczy przygotować kilka składników i połączyć mokre z suchymi. Bardzo polecam na drugie śniadanie lub podwieczorek szczególnie dla dzieci. Gwarantuję, że będą zachwycone.W sezonie malinowym polecam również babeczki z malinami .Składniki:3-4 marchewki1,5 szklanki mąki pszennej tortowej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej3/4 szklanki oleju rzepakowego3 jajka1 szklanka cukrumałe opakowanie cukru wanilinowego1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru1/4 łyżeczki gałki muszkatołowejszczypta soliMarchewki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.W misie miksera wymieszać marchewkę, olej, jajka, cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodać mąkę przesianą z przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Delikatnie ale dokładnie wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i nałożyć do każdej po 2 łyżki ciasta. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach (nakłuwamy patyczkiem i sprawdzamy czy jest suchy).Studzimy najpierw w metalowej formie a następnie na kratce.