ßßß Cookit - przepis na Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Ten przepis na marchewkowe muffiny stosuję już od dawna w mojej kuchni. Smakuje szczególnie mojej córce bo zawiera dużo przypraw korzennych. Babeczki są wilgotne w środku i posiadają chrupiącą skórkę. Ich wierzch można polać lukrem pomarańczowym (2 łyżki soku z pomarańczy i cukier puder) lub pozostawić saute. Idealnie smakują też z twarożkiem śmietankowym.
Oczywiście jak większość przepisów na moim blogu – te marchewkowe muffiny nie wymagają dużo wysiłku. Wystarczy przygotować kilka składników i połączyć mokre z suchymi. Bardzo polecam na drugie śniadanie lub podwieczorek szczególnie dla dzieci. Gwarantuję, że będą zachwycone.
W sezonie malinowym polecam również babeczki z malinami .
Składniki:
3-4 marchewki
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki oleju rzepakowego
3 jajka
1 szklanka cukru
małe opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W misie miksera wymieszać marchewkę, olej, jajka, cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodać mąkę przesianą z przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i nałożyć do każdej po 2 łyżki ciasta. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach (nakłuwamy patyczkiem i sprawdzamy czy jest suchy).
Studzimy najpierw w metalowej formie a następnie na kratce.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/marchewkowe-muffiny