Wykonanie
Biskwity to nic innego jak małe , krótko pieczone omleciki. Wypełnione dowolnym , słodkim kremem oraz świeżymi
owocami. W sezonie zimowym sezonowe
owoce możemy zastąpić mrożonymi lub wekowanymi np.
wiśniami z kompotu dzięki
czemu tym prostym a jak pysznym deserem możemy delektować się cały rok.
Składniki:Biskwity:2
jajka2 łyżki
cukru kryształu2 łyżki
mąki pszennej1 szczypta
soliKrem:200ml. schłodzonej , słodkiej
śmietanki 36%2 łyżki
cukru pudru250g.
sera mascarponeDodatkowo:6 dużych
truskawek2
brzoskwiniegarść
czerwonej porzeczkiPrzygotowanie:Biskwity:
Białka oddzielamy od
żółtek , ubijamy ze szczyptą
solą na sztywną pianę.Stopniowo dodajemy
cukier oraz po jednym
żółtku.Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 4 porcję ciasta tworząc łyżką kółka o podobnej wielkości ( możemy także wyłożyć 8 porcji tworząc malutkie biszkopciki)Omleciki pieczemy 8-10 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.(nie mogą się zrumienić inaczej będą za twarde i popękają przy składaniu)Gorące wyjmujmy natychmiast z piekarnika , podważamy szpatułką , składamy na pół.Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.Krem
mascarpone:
Śmietankę ubijamy z
cukrem pudrem , dodajemy
mascarpone , miksujemy do połączenia się składników.
Owoce myjmy ,osuszamy.Z
truskawek usuwamy szypułki , kroimy w plasterki , z
brzoskwini usuwamy pestki , kroimy w kostkę.Krem
mascarpone umieszczamy w szprycy lub rękawie cukierniczym , napełniamy nim zimne biszkopciki.Na kremie umieszczamy plasterki
truskawek.Dekorujemy kawałkami
brzoskwiń oraz
czerwoną porzeczką.
Smacznego