ßßß Cookit - przepis na Biskwity z kremem mascarpone i owocami

Biskwity z kremem mascarpone i owocami

nazwa

Wykonanie

Biskwity to nic innego jak małe , krótko pieczone omleciki. Wypełnione dowolnym , słodkim kremem oraz świeżymi owocami. W sezonie zimowym sezonowe owoce możemy zastąpić mrożonymi lub wekowanymi np. wiśniami z kompotu dzięki czemu tym prostym a jak pysznym deserem możemy delektować się cały rok.
Składniki:
Biskwity:
2 jajka
2 łyżki cukru kryształu
2 łyżki mąki pszennej
1 szczypta soli
Krem:
200ml. schłodzonej , słodkiej śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
250g. sera mascarpone
Dodatkowo:
6 dużych truskawek
2 brzoskwinie
garść czerwonej porzeczki
Przygotowanie:
Biskwity: Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy ze szczyptą solą na sztywną pianę.
Stopniowo dodajemy cukier oraz po jednym żółtku.
Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 4 porcję ciasta tworząc łyżką kółka o podobnej wielkości ( możemy także wyłożyć 8 porcji tworząc malutkie biszkopciki)
Omleciki pieczemy 8-10 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.(nie mogą się zrumienić inaczej będą za twarde i popękają przy składaniu)
Gorące wyjmujmy natychmiast z piekarnika , podważamy szpatułką , składamy na pół.
Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krem mascarpone: Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem , dodajemy mascarpone , miksujemy do połączenia się składników.
Owoce myjmy ,osuszamy.
Z truskawek usuwamy szypułki , kroimy w plasterki , z brzoskwini usuwamy pestki , kroimy w kostkę.
Krem mascarpone umieszczamy w szprycy lub rękawie cukierniczym , napełniamy nim zimne biszkopciki.
Na kremie umieszczamy plasterki truskawek.
Dekorujemy kawałkami brzoskwiń oraz czerwoną porzeczką.
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/biskwity-z-kremem-mascarpone-i-owocami