ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką

Drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Gdy myślę „lato”, najpierw przychodzi mi do głowy słońce, potem woda, las i… jagody. W każdej możliwej postaci, ale najlepiej rozgniecione w kubeczku z cukrem i śmietanką
Możliwości jest naprawdę wiele… Jagody w pierogach? O każdej porze dnia i nocy. Na drożdżowym cieście? Zajadam zupełnie bez opamiętania! Na kruchym spodzie z pianą i kruszonką? Nie wiem, czy może być coś lepszego….
Na jagodzianki mam swoje ulubione, wakacyjne miejsce – Augustów. Jeśli będziecie na rynku w tym uroczym miasteczku, koniecznie ich spróbujcie i dajcie znać, czy Wam smakowały. Ja, co przyznaję z ogromnym smutkiem, już prawie trzy lata nie robiłam im corocznej kontroli jakości, która wcześniej rokrocznie plasowała ten wypiek w czołówce moich ulubionych.
Ponieważ nie zanosi się wcale na mój rychły wyjazd we wspomniane w poprzednim kapicie rejony, postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce i przynajmniej spróbować odtworzyć ten smak. I wiecie co? Chyba się udało!
Puszyste bułeczki z mnóstwem jagód w środku i (koniecznie!) słodką kruszonką na wierzchu zadowolą najwięszego smakosza. Poświęćcie im trochę czasu przynajmniej raz w roku, a poznacie różnicę pomiędzy kupną drożdżówką z jagodowym dżemem a prawdziwym „niebem w gębie”. Naprawdę warto!
Składniki (na około 16 bułeczek)
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej tortowej + trochę do podsypywania
30 g świeżych drożdży
250 ml mleka
4 duże żółtka
100 g cukru
100 g masła
nasionka z 1 laski wanilii
Nadzienie:
300 g jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
około 2 – 3 łyżki brązowego cukru
Kruszonka:
50 g miękkiego masła
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru kryształu
1 łyżka domowego cukru waniliowego
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko
1 łyżka mleka
Drożdże rozrabiamy w letnim mleku (1/2 całkowitej ilości – czyli około pół szklanki), dodajemy po łyżce mąki i cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż rozczyn podrośnie.
Resztę mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, cukier, ziarenka wanilii, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy, na końcu wlewamy przestudzone masło. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, delikatnie podsypując mąką.
Kulę ciasta wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe i ciche miejsce na około półtorej godziny. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: masło z mąką, cukrem i cukrem waniliowym rozrabiamy koniuszkami palców, aż powstaną grudki. Odstawiamy.
Dwie duże blachy do pieczenia wykładamy papierem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 C.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 16 części (po około 65 g). Formujemy okrągłe placuszki, na środku układamy łyżkę jagód, obtoczonych wcześniej w mące ziemniaczanej i cukrze. Sklejamy ciasto, formując zgrabny wałeczek. Układamy na blasze, łączeniem do dołu, w sporych odstępach (po około 8 szt na blaszkę).
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut).
Kiedy bułeczkii ładnie wyrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez około 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na kratkę i studzimy, a następnie… zajadamy się nimi bez opamiętania! Świeże i jeszcze lekko ciepłe są najlepsze…
Smacznego! :)
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2015-07-09
Przygotowanie:
1H + 1,5H
Gotowanie/pieczenie:
30M
Całkowity czas:
3H
Średnia ocena:
3
Based on 9 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2015/07/09/drozdzowe-buleczki-z-jagodami-i-kruszonka