Wykonanie
Gdy myślę „lato”, najpierw przychodzi mi do głowy słońce,
potem woda, las i…
jagody. W każdej możliwej postaci, ale najlepiej rozgniecione w kubeczku z
cukrem i
śmietanką…Możliwości jest naprawdę wiele…
Jagody w pierogach? O każdej
porze dnia i nocy. Na
drożdżowym cieście? Zajadam zupełnie bez opamiętania! Na kruchym spodzie z pianą i kruszonką? Nie wiem, czy może być coś lepszego….Na jagodzianki mam swoje ulubione, wakacyjne miejsce – Augustów. Jeśli będziecie na rynku w tym uroczym miasteczku, koniecznie ich spróbujcie i
dajcie znać, czy Wam smakowały. Ja, co przyznaję z ogromnym smutkiem, już prawie trzy lata nie robiłam im corocznej kontroli jakości, która wcześniej rokrocznie plasowała ten wypiek w czołówce moich ulubionych.Ponieważ nie zanosi się wcale na mój rychły wyjazd we wspomniane w poprzednim
kapicie rejony, postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce i przynajmniej spróbować odtworzyć ten smak. I wiecie co? Chyba się udało!Puszyste bułeczki z mnóstwem
jagód w środku i (koniecznie!) słodką kruszonką na wierzchu zadowolą najwięszego smakosza. Poświęćcie im trochę czasu przynajmniej raz w roku, a poznacie różnicę pomiędzy kupną drożdżówką z
jagodowym dżemem a prawdziwym „niebem w gębie”. Naprawdę warto!
Składniki (na około 16 bułeczek)
Ciasto drożdżowe:500 g
mąki pszennej tortowej + trochę do podsypywania30 g świeżych
drożdży250 ml
mleka4 duże
żółtka100 g
cukru100 g
masłanasionka z 1
laski waniliiNadzienie:300 g
jagód1 łyżka
mąki ziemniaczanejokoło 2 – 3 łyżki
brązowego cukruKruszonka:50 g miękkiego
masła3 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
cukru kryształu1 łyżka domowego
cukru waniliowegoDodatkowo:1 roztrzepane
jajko1 łyżka
mlekaDrożdże rozrabiamy w letnim
mleku (1/2 całkowitej ilości – czyli około pół szklanki), dodajemy po łyżce
mąki i
cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż rozczyn podrośnie.Resztę
mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy
żółtka,
cukier, ziarenka
wanilii, pozostałe
mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy, na końcu wlewamy przestudzone
masło. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, delikatnie podsypując
mąką.Kulę ciasta wkładamy do oprószonej
mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe i ciche miejsce na około półtorej godziny. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę:
masło z
mąką,
cukrem i
cukrem waniliowym rozrabiamy koniuszkami palców, aż powstaną grudki. Odstawiamy.Dwie duże blachy do pieczenia wykładamy papierem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 C.Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 16 części (po około 65 g). Formujemy okrągłe placuszki, na środku układamy łyżkę
jagód, obtoczonych wcześniej w
mące ziemniaczanej i cukrze. Sklejamy ciasto, formując zgrabny wałeczek. Układamy na blasze, łączeniem do dołu, w sporych odstępach (po około 8 szt na blaszkę).
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut).Kiedy bułeczkii ładnie wyrosną, smarujemy je roztrzepanym
jajkiem wymieszanym z 1 łyżką
mleka i posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez około 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na kratkę i studzimy, a następnie… zajadamy się nimi bez opamiętania! Świeże i jeszcze lekko ciepłe są najlepsze…Smacznego! :)
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2015-07-09Przygotowanie:1H + 1,5HGotowanie/pieczenie:30MCałkowity czas:3HŚrednia ocena:3Based on 9 Review(s)