ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką

Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Są czasem takie przepisy, w których zakochuję się od pierwszego wejrzenia. Po wypróbowaniu najczęściej zostają w mojej rodzinie na lata. Cóż, po prostu jestem stała w miłości… ;)
Drożdżówki z truskawkami uwielbiam, ale nigdy wcześniej nie próbowałam upiec babeczek z całymi owocami w środku. Delikatne jak chmurka ciasto, wilgotne wnętrze i słodka kruszonka na zrumienionym wierzchu… Mmmmmm….
Ten pomysł sprawdza się znakomicie, także jeśli użyjecie np malin czy jagód. Możliwości jest naprawdę wiele. Przygotowanie ciasta drożdżowego zajmuje trochę czasu, jednak zaręczam, że warto go poświęcić. Najlepiej od razu zagnieść dwie porcje – babeczki znikają w okamgnieniu chwilę po wyjęciu z piekarnika.
Uwielbiają je dzieci, a dorośli wprost za nimi szaleją. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście ich w tym sezonie truskawkowym, naprawdę nie ma na co czekać. :)
Składniki (na około 10 dużych babeczek)
Ciasto drożdżowe:
230 g mąki pszennej tortowej + trochę do podsypywania
15 g świeżych drożdży
125 ml mleka
2 duże żółtka
50 g cukru
50 g masła
nasionka z 1 laski wanilii
Nadzienie:
10 średnich truskawek
odrobina mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
50 g miękkiego masła
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru kryształu
1 łyżka domowego cukru waniliowego
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko
1 łyżka mleka
Drożdże rozrabiamy w letnim mleku (1/2 całkowitej ilości, około 60ml), dodajemy po łyżce mąki i cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż rozczyn podrośnie.
Resztę mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, cukier, ziarenka wanilii, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy, na końcu wlewamy przestudzone masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, delikatnie podsypując mąką.
Kulę ciasta wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe i ciche miejsce na około półtorej godziny. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: masło z mąką, cukrem i cukrem waniliowym rozrabiamy koniuszkami palców, aż powstaną grudki. Odstawiamy.
Formę do muffinek z 12 gniazdami smarujemy masłem i posypujemy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 C. Resztę czasu, jaki pozostał na wyrastanie ciasta, poświęcamy dobrej książce lub wylegiwaniu się na tarasie w słonecznych promieniach. ;)
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 10 części (pookoło 50 g). Formujemy okrągłe placuszki, na środku układamy truskawkę obtoczoną wcześniej w mące ziemniaczanej i sklejamy ciasto, formując kulkę. Wkładamy do foremki na muffinki, łączeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut).
Kiedy babeczki ładnie wyrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez około 20 minut. Wyjmujemy, studzimy najpierw przez chwilę w foremce, następnie wyjmujemy na kratkę. Od tej chwili pilnujemy, aby wszystkie babeczki w tajemniczy sposób nie zniknęły.
Smacznego!
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2015-06-28
Przygotowanie:
40M
Gotowanie/pieczenie:
20M
Całkowity czas:
1H
Średnia ocena:
5
Based on 2 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2015/06/28/drozdzowe-babeczki-z-truskawkami-i-kruszonka-2