Wykonanie
Są czasem takie przepisy, w których zakochuję się od pierwszego wejrzenia. Po wypróbowaniu najczęściej zostają w mojej rodzinie na lata. Cóż, po prostu jestem stała w miłości… ;)Drożdżówki z
truskawkami uwielbiam, ale nigdy wcześniej nie próbowałam upiec babeczek z całymi
owocami w środku. Delikatne jak chmurka ciasto, wilgotne wnętrze i słodka kruszonka na zrumienionym wierzchu… Mmmmmm….Ten pomysł sprawdza się znakomicie, także jeśli użyjecie np
malin czy
jagód. Możliwości jest naprawdę wiele. Przygotowanie
ciasta drożdżowego zajmuje trochę czasu, jednak zaręczam, że warto go poświęcić. Najlepiej od razu zagnieść dwie porcje – babeczki znikają w okamgnieniu chwilę po wyjęciu z piekarnika.Uwielbiają je dzieci, a dorośli wprost za nimi szaleją. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście ich w tym sezonie
truskawkowym, naprawdę nie ma na co czekać. :)
Składniki (na około 10 dużych babeczek)
Ciasto drożdżowe:230 g
mąki pszennej tortowej + trochę do podsypywania15 g świeżych
drożdży125 ml
mleka2 duże
żółtka50 g
cukru50 g
masłanasionka z 1
laski waniliiNadzienie:10 średnich
truskawekodrobina
mąki ziemniaczanejKruszonka:50 g miękkiego
masła3 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
cukru kryształu1 łyżka domowego
cukru waniliowegoDodatkowo:1 roztrzepane
jajko1 łyżka
mlekaDrożdże rozrabiamy w letnim
mleku (1/2 całkowitej ilości, około 60ml), dodajemy po łyżce
mąki i
cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż rozczyn podrośnie.Resztę
mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy
żółtka,
cukier, ziarenka
wanilii, resztę
mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy, na końcu wlewamy przestudzone
masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, delikatnie podsypując
mąką.Kulę ciasta wkładamy do oprószonej
mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe i ciche miejsce na około półtorej godziny. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę:
masło z
mąką,
cukrem i
cukrem waniliowym rozrabiamy koniuszkami palców, aż powstaną grudki. Odstawiamy.Formę do muffinek z 12 gniazdami smarujemy
masłem i posypujemy
mąką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 C. Resztę czasu, jaki pozostał na wyrastanie ciasta, poświęcamy dobrej książce lub wylegiwaniu się na tarasie w
słonecznych promieniach. ;)Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 10 części (pookoło 50 g). Formujemy okrągłe placuszki, na środku układamy
truskawkę obtoczoną wcześniej w
mące ziemniaczanej i sklejamy ciasto, formując kulkę. Wkładamy do foremki na muffinki, łączeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut).
Kiedy babeczki ładnie wyrosną, smarujemy je roztrzepanym
jajkiem wymieszanym z 1 łyżką
mleka i posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez około 20 minut. Wyjmujemy, studzimy najpierw przez chwilę w foremce, następnie wyjmujemy na kratkę. Od tej chwili pilnujemy, aby wszystkie babeczki w tajemniczy sposób nie zniknęły.Smacznego!
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2015-06-28Przygotowanie:40MGotowanie/pieczenie:20MCałkowity czas:1HŚrednia ocena:5Based on 2 Review(s)