Wykonanie
Zapach podsmażanego
boczku potrafi ściągnąć do kuchni wszystkich domowników. Zdarza się, że również sąsiedzi, wciągając nosem niesamowity aromat, zaglądają pod byle pretekstem. Zawsze jest ryzyko, że nie wystarczy dla nas przygotowywanej właśnie porcji
makaronu, warto więc
mieć pod ręką większą ilość wszystkich składników. :)Składniki (dla 2 osób):200 g
makaronu tagliatelle4 – 5 łyżek dobrej
oliwykawałek
wędzonego boczku2 ząbki
czosnku1 mała
papryczka chilikilka sztuk
suszonych pomidorów wraz z zalewąpół pęczka
natki pietruszkigarść świeżych lub kilka szczypt suszonych
ziół (np.
bazylia,
oregano)
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Boczek kroimy w kostkę.
Zioła drobno siekamy,
pomidory kroimy w paski a ząbek
czosnku i papryczkę w cieniutkie plasterki.Na patelni rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy
boczek. Smażymy przez około 5 minut na dość dużym ogniu, aż się zrumieni.Zmniejszamy ogień i dorzucamy pokrojony
czosnek,
suszone pomidory, połowę
natki i posiekane (lub suszone)
zioła. Chwilę podgrzewamy (około 1 minutę) i mieszamy z
makaronem.Podajemy na ogrzanych talerzach, posypane resztą
natki.
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2015-10-18Przygotowanie:5MGotowanie/pieczenie:15MCałkowity czas:20MŚrednia ocena:3 . 5Based on 3 Review(s)