Wykonanie
Taka moja wariacja na temat klasycznego sernika na
kakaowym spodzie. :) Szybki w wykonaniu, najlepszy po schłodzeniu w lodówce. Idealny na wiosnę i lato. :)Składniki:
Kakaowe, kruche ciasto125 g
mąki pszennej + ok. 25 g do podsypania2 łyżki gorzkiego
kakao50 g
cukru pudru1 opakowanie
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia80 g zimnego
masła1 nieduże
jajkoMasa serowa700 – 800 g trzykrotnie zmielonego
twarogu50 g miękkiego
masła1
budyń waniliowyopakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią3 – 4 łyżki drobnego
cukru do wypieków1
jajko500 g świeżych
truskawekPiekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia (osobno boki i dno, wypuszczając papier z dna na zewnątrz formy).Do miski przesiewamy z
proszkiem do pieczenia,
kakao i
cukier, dodajemy pokrojone w kosteczkę, zimne
masło i rozdrabniamy wszystkie składniki palcami jak na kruszonkę. Następnie dodajemy
jajko (jeśli jest duże, wystarczy połowa). Szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki przynajmniej na 30 minut.
Masło ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym na gładką masę. Dodajemy
ser,
budyń waniliowy i miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy
jajko i ponownie krótko miksujemy.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, leciutko podsypując
mąką i przenosimy do przygotowanej wcześniej tortownicy. Wyklejamy brzegi na wysokość około 2 cm, spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wypełniamy masą
serową. a na wierzchu układamy połówki odszypułkowanych
truskawek.
Do nagrzanego wcześniej piekarnika wstawiamy formę z
ciastem oraz niżej drugą foremkę, wypełnioną wrzącą
wodą. Pieczemy przez około 40 – 45 minut lub do momentu ścięcia się masy serowej.Sernik schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem ciasto można jeszcze udekorować świeżymi
truskawkami.
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2015-06-04Przygotowanie:50MGotowanie/pieczenie:45MCałkowity czas:1H35MŚrednia ocena:5Based on 2 Review(s)