Wykonanie
Nie potrafię funkcjonować bez śniadania. Nigdy nie mogłam pojąć jak działają ludzie, którym rano wystarczy wyłącznie
kawa i słodki rogalik. Aby mój mózg wszedł na pełne obroty potrzebuje co najmniej miski
płatków. Nie jakiś tam
czekoladowych kuleczek czy
miodowo-
cynamonowych kwadracików, ale porządnej owsianki czy jaglanki ze świeżymi
owocami. Śniadanie to także pewien rytuał, ponieważ jest to jedna z niewielu chwil kiedy spokojnie możemy (a właściwie mogliśmy) z
Radkiem usiąść do stołu i porozmawiać.Od kiedy w domu pojawiło się dziecko śniadanie stanowi nie lada wyzwanie. Zmieniło się wiele, chociażby to, że rano przestałam być szefem kuchni. Nie wybrzydzam i jem to, co podstawią mi pod nos. Na szczęście mamy z
Radkiem podobne smaki, więc nie narzekam, gdy to on
miesza w garnku. Nie zawsze jednak Radek może podać mi miseczkę ciepłych
płatków. Kiedy zostaję sama w domu muszę jakoś sobie radzić. Zarzucam wówczas niemowlę na ramię i przygotowuję sycący koktajl. Najlepsze są oczywiście koktajle
owocowo-warzywne, do których dosypuję ulubione
płatki. Pakuję koktajl do kubka z pokrywką i ruszam na spacer z
wózkiem lub siadam z dzieckiem na kanapie, nie martwiąc się, że coś się rozleje.
Składniki na 1 szklankę:2 dojrzałe
kiwigarść
szpinaku (wykorzystałam razem z łodygami)4 łyżki
płatków jaglanych błyskawicznych1/2 szklanki
mlekasok z 1/4
cytrynyłyżka
miodu (dałam akacjowo-faceliowy)Sposób przygotowania:
Płatki namaczam przez noc w
mleku, aby zrobiły się miękkie. Można także je ugotować i przestudzić.Wszystkie składniki umieszczam w dzbanku i blenduję. Liście
szpinaku dodaję na końcu, aby były grubo zmielone. Wówczas koktajl ma ciekawszą fakturę.
A Ty jaki masz przepis na zielony koktajl?Podoba Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się nim z innymi.Sprawdź także:Jaglanka z
owocami, czyli zdrowy początek dnia5 pomysłów na koktajl
owocowo-warzywnyZ okazji Dnia Naleśnika dziś serwuję… naleśniki ze
szpinakiem