Wykonanie
By MagicPot, 6 czerwca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Bulgur z
pomidorami to inaczej
kasza pszeniczna, która świetnie zastąpi tradycyjną
kaszę czy nawet
ryż lub
kuskus a także
ziemniaki. Bulgur z
pomidorami jest bardzo lubiany przez całą naszą rodzinę – najmłodszy, gdy widzi bulgur to prócz niego nie chce jeść niczego więcej. Każdy, kto nie miał jeszcze okazji zjeść bulgur – przetestujcie tą wersję, a jestem przekonana, że Wam zasmakuje. Zazwyczaj stosuję bulgur pilavik, ale tak naprawdę można wykorzystać każdy rodzaj bulguru.Bulgur może też być świetnym dodatkiem do sałatek.Z poniżej podanych ilości przygotowałam 4 porcje.jedna szklanka bulguru
pomidory: około 6 koktajlowych lub 3 średnie
przecier pomidorowy lub
koncentrat pomidorowyprzyprawy:
sólBulgur gotujemy tak samo jak tradycyjną
kaszę.W pierwszej kolejności bulgur należy opłukać pod bieżącą
wodą a następnie pozostawić na kilka minut w wodzie.Następnie należy wylać
wodę z garnka i wlewamy świeżą, tak by zakryła
kaszę w garnku.
Wodę solimy – jedna mała łyżeczka.Wstawiamy garnek z
kaszą na kuchenkę i gotujemy na średnim ogniu.Do garnka dodajemy jedną łyżkę
koncentratu pomidorowego lub dwie – trzy łyżki
przecieru pomidorowego i dokładnie mieszamy składniki.Bulgur gotujemy na średnim ogniu często mieszając.Następnie
pomidory kroimy na ćwiartki – jeżeli używacie koktajlowych to wystarczy przekroić na połówki – i dorzucamy do garnka i ponownie dokładnie mieszamy by bulgur przeszedł smakiem i aromatem
pomidorów.Bulgur gotujemy przez 20 minut, do czasu aż
woda odparuje. Jeżeli robicie to po raz pierwszy spróbujcie bulgur – jeżeli jest miękki, to znaczy że jest już gotowy, jeżeli jest twardy, należy dolać
wodę i dalej gtować.Ważne by podczas gotowania ognień był przykręcony na średnią moc, gdyż na dużym ogniu
woda szybko odparuje a bulgur przywrze do garnka.
Koncentrat pomidorowy i
pomidory można zastąpić
pomidorami w sosie własnym bez skórki – wtedy należy zastosować jedną puszkę.Smacznego!Polecam inne przepisy na dodatki do dań obiadowych: