Wykonanie
By MagicPot, 19 maja 2015Do codziennego obiadu zamiast
ziemniaków czy
ryżu świetnym zastępnikiem będzie bulgur pilavik ugotowany z
pomidorami. Dzięki
pomidorom bulgur zyskuje nietypowy smak jak na ugotowaną
kaszę. W przeciwieństwie do
polskich kasz, bulgur ma tylko dwie odmiany: pilavik i koftelik. Pilavik to grubsza
kasza, a koftelik to drobniejsza
kasza. Bulgur pilavik może być także składnikiem sałatki – nie tylko dodatkiem do dań obiadowych.Przepis dla 4 osób.jedna szklanka nieugotowanego bulgur pilavik,
koncentrat pomidorowy lub
przecier pomidorowy,dwa średnie
pomidoryprzyprawy:
sólSposób przygotowania: Bulgur z
pomidoramiSurowy bulgur pilavik należy opłukać pod bieżącą
wodą i pozostawić na kilka minut w wodzie.Następnie wylewamy
wodę z garnka i wlewamy świeżą tak by zakryła
kaszę w garnku.
Wodę solimy, dodajemy jedną łyżkę
koncentratu pomidorowego lub dwie łyżki
przecieru pomidorowego.
Pomidory kroimy na ćwiartki i dorzucamy do
kaszy. Dokładnie mieszamy bulgur z koncentratem i
pomidorami, tak by cała
kasza przeszła smakiem i aromatem
pomidorów.Bulgur gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając tak by nie przywarł. Bulgur gotujemy tak jak polskie
kaszy – do czasu aż
woda odparuje.Jeżeli chcemy
mieć pewność, że bulgur nadaje się do jedzenia – wystarczy spróbować – jak będzie miękki to znaczy że już jest gotowy, jeżeli twardy to należy dolać
wodę i dalej gotować.Ważne by podczas gotowania ognień był przykręcony na średnią moc, gdyż na dużym ogniu
woda szybko odparuje a bulgur przywrze do garnka.
Koncentrat pomidorowy i
pomidory można zastąpić
pomidorami w sosie własnym bez skórki – wtedy należy zastosować jedną puszkę.Smacznego!Polecam inne przepisy: