ßßß Cookit - przepis na Anna Sudoł

Anna Sudoł

nazwa

Wykonanie

„Najlepsze przepisy dla całej rodziny”
Autorstwa Grzegorza Łapanowskiego i Mai Sobczak
Wydawnictwo Publicat, 2014.
Książkę w bardzo dobrej cenie, możecie kupić tutaj.
Bardzo lubię książki kulinarne. I chociaż kusi mnie kupno każdej, którą zobaczę to zazwyczaj każdy taki zakup jest przemyślany. Szukam w książce czegoś wyjątkowego, co wyróżnia ją od innych i co sprawi, że warto mieć ją na półce. Moim zdaniem, tak książka właśnie taką jest i zaraz wyjaśnie Wam dlaczego.
Z założenia jest o książka o jedzeniu codziennym. Nie masz pomysłu na śniadanie? Drugie śniadanie? Obiad czy kolację? Zaglądasz do tej książki.
W pierwszym momencie wydało mi się to oklepane, w końcu taki podział jest najbardziej logiczny. Jednak, zastanowiłam się czy znam jakieś dobre książki podzielone w ten sposób i tak naprawdę nie potrafiłam znaleźć żadnego przykładu. Dlatego stwierdzam, że podział jest świetny i tak naprawdę innowacyjny w pewien sposób.
Otwierając książkę pierwsze co widzimy to spis treści w którym dużą rolę gra wstęp – zawiera aż 13 pozycji! Czyli tak naprawdę przestaje być wstępem, a zaczyna być powodem, dla którego zachęcam Was do nabycia tej książki.
„Czym jest dobre jedzenie?”,
„Jedzenie jako lek lub trucizna”,
„Idziemy na zakupy”,
„Choroby dietozależne”,
„Kto kształtuje nawyki żywieniowe dzieci”,
„Czego potrzebujesz, żeby gotować z dzieckiem?”,
„Ekonomia życia codziennego” .
To tylko część z podrozdziałów, które we wstępie znajdziemy. Tak naprawdę każda książka o zdrowym żywieniu powinna się w ten sposób zaczynać – od wyjaśnienia podstaw. Grzesiek i Maia pokazują nam jak wybrać prawidłowe produkty i zapełnić nimi naszą lodówkę, idą z nami na zakupy i prowadzą za rękę. Wyjaśniają jak żywić dzieci, uczyć je gotowania, ale też pokazują na jak wiele to co jemy wpływa. Bardzo podoba mi się sekcja, w której Grzegorz mówi „Jestem na TAK” konkretnym grupom produktów.
Kolejną zaletą tej książki są przepisy. Ponieważ zostałam zaproszona na jej premierę to miałam okazję spróbować część z nich z rąk samych autorów. I powiem Wam szczerze, uważam, że zarówno ja, jak i moi Czytelnicy właśnie takich przepisów szukamy. One są proste, smaczne, zdrowe i naprawdę pomysłowe. Od pierwszego wejrzenia zakochałam się w pastach, pesto i innych smarowidłach na kanapki.
Wstając dzisiaj pierwsze co zrobiłam to pomaszerowałam do kuchni i przygtowałam jeden z przepisów – Pastę słonecznikową z rukolą (pycha), bo w końcu jak mogłabym się tutaj wypowiedzieć bez wcześniejszego sprawdzenia we własnej kuchni?
Promocja książki odbyła się w Qchni artystycznej, jedzenie było super, a Maia i Grześ pozowali po prostu wybornie ;)
Podoba mi się, że ta książka skierowana jest także do rodziców . Na wielu zdjęciach (pięknych!) widać biesiadujące dzieci, a w trakcie promocji książki można było poprosić o autograf uroczego Hugo – synka Mai. Dodatkowo serdecznie Was zapraszam na bloga Mai – qmamkasze.pl - tam znajdziecie wiele naprawdę świetnych przepisów.
PS. Ogromny szacun dla Hugo za kreatywność, artyzm i zdolność napisania swojego imienia! <3
Ten autograf, który widzicie na ostatnim zdjęciu to prezent . Hugo go narysował słysząc, że chcę jedną z książek podarować moim czytelnikom.
KONKURS ROZWIĄZANY! :)
Jeśli chcecie wygrać podpisany specjalnie dla moich czytelników egzemplarz książki to wystarczy, że w komentarzach pod tym wpisem odpowiesz na pytanie:
„Jakie są podstawy Twojej zdrowej diety?”
Na odpowiedzi czekam do 1go grudnia!
Mam nadzieję, że książka zdąży dotrzeć przed Mikołajkami ;)
Mały update: dla zwycięzcy dorzucam też super kozacki kalendarz sezonowości warzyw i owoców, o taki:
Zwyciężczynią konkursu zostaje Hania, której podejście do zdrowej diety jest bardzo racjonalne i zbliżone do mojego :)
Bardzo wszystkim dziękuję za udział, napisaliście naprawdę wspaniałe komentarze! Ciesze się, że mam tak dbających o zdrową dietę czytelników i będę starała się pokazywać na blogu jak najwięcej przepisów, które spełniają Wasze wymagania.
Podsumowanie
Oceniający
Data
2014-11-22
Ocena
5
Artykuły grochem o książkę polecam Recenzje
Tagi
książka kucharska recenzja
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Orzechowa granola
Następny wpis
Kotleciki z tofu
„Zamień chemię na jedzenie” – Grochem o Książkę
„Zamień chemię na jedzenie” to pozycja [...] Czytaj dalej +
„Pysznie bez glutenu” – Grochem o Książkę
Gdy tylko pokazałam Wam zakup tej książki na insta [...] Czytaj dalej +
„Kuchnia polska bez pszenicy” – Grochem o Książkę
Kiedyś słyszałam, że przeciętny człowiek przygotow [...] Czytaj dalej +
Najlepsze przepisy na dynię
Sezon na dynię w pełni, dzięki czemu jest tania ja [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2014/11/recenzja-ksiazki-najlepsze-przepisy-dla-calej-rodziny-konkurs