Wykonanie
Puszysta i delikatna rolada z
jabłkami. Od momentu zaczęcia jej przygotowywania, zjecie ją już za 45 minutŚwietnie sprawdzi się w chwilach gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego, lub kiedy goście zadzwonią, że wpadają w odwiedziny. Roladę robi się bardzo szybko i łatwo, nie ma w niej nic skomplikowanego.U mnie sprawdziła się na medal, kiedy naszego Synka naszła ochota na ciasto właśnie z
jabłkami, które uwielbia i które zawsze są w domu.Roladę przygotowuje się ekspresowo i jeśli chodzi o dzieci, jest łatwa w konsumowaniuBlacha: 40x36cmSkładniki na roladę:5
jajek3/4 szklanki
mąki1/4 szklanki
cukrupół łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 łyżeczki
cynamonu5
jabłekPrzygotowanie rolady:
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki wydrążając gniazda nasienne, a następnie w plasterki. Plasterki
jabłek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy
cynamonem.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli, dodając stopniowo
cukier. Kiedy będzie już sztywna, dodajemy kolejno
żółtka, miksując na małych obrotach.Do ciasta wsypujemy
mąkę wymieszaną z proszkiem, mieszamy już łyżką do połączenia całości i wylewamy na
jabłka. Wkładamy blachę z
ciastem do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy 20min .Upieczone ciasto wyciągamy od razu z piekarnika na czystą ściereczkę, odwracając je tak by
jabłka były na górze, zdejmujemy papier i zwijamy ciasno, tworząc roladę. Zostawiamy zawiniętą w ściereczkę na 10-15 minut . Odwijamy ze ściereczki, oprószamy
cukrem pudrem i zajadamy Smacznego!0Kategorie: