ßßß Cookit - przepis na Papryka zapiekana serem

Papryka zapiekana serem

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 24 maja 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Papryka zapiekana serem to propozycja na przystawkę podawaną na ciepło. Można ją przygotować na grillu na dworze, patelni grillowej, grillu w kuchence a nawet w piekarniku – wystarczy odpowiednie przygotowanie do zapiekania i każda z powyższych opcji obróbki cieplnej jest możliwa.
Gdy po raz pierwszy wraz z moim Marcinem, jedliśmy ją na kolację wcześniej zapiekaną w piekarniku, odezwało się łakomstwo w Nas obojgu. Pokrojone kawałki zajadaliśmy wraz z dipem czosnkowym .
trzy średnie papryki
dwa jajka
około 40g tartego żółtego sera – ja wymieszałam w proporcji 60% cheddara i 40% parmezanu
masło
zielona natka pietruszki
przyprawy: sól
W pierwszej kolejności nastawiłam wodę w garnku by ugotować jajka na twardo.
Następnie wybrałam trzy średnie papryki o kształcie bardziej podłużnym aniżeli okrągłym – łatwiej było mi oporządzić paprykę od środka. Przekroiłam papryki na połówki, następnie wydrążyłam gniazda nasienne i wszelki odstające „białe żyłki”.
Gdy jajka były ugotowane ostudziłam je w zimnej wodzie. Następnie obrałam ze skorupki i niedbale pokroiłam w mniejszą kostkę.
Na tarce o dużych oczkach starłam cheddar a na małych oczkach starłam parmezan. Oba sery wymieszałam.
Pokrojone jajka dorzuciłam do miski z wymieszanymi serami, doprawiłam solą i bardzo dokładnie wymieszałam.
Przy użyciu małej łyżeczki nakładałam mieszankę sera z jakiem do połówek papryk i mocno wciskałam, by jak najwięcej zmieściło się w paprykach.
Na wierzchu każdej papryki nałożyłam po ćwiartce łyżeczki masła.
Piekarnik nastawiamy na grzanie na 200˚C.
Przygotowane papryki z serem i masłem układamy w naczyniu żaroodpornym lub też ceramicznym (oczywiście musi nadawać się do zapiekania).
Oczywiście grill musi być rozgrzany.
Papryki zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na ruszt. Gdy będziecie zawijać papryki w folię – folię połóżcie na blacie następnie na środku ułóżcie paprykę na środku i folię podnieście do góry i zawińcie – w trakcie zapiekania na grillu będziecie mogli łatwo sprawdzić czy papryki są już gotowe. Ważne by papryki były miękkie, ser nie wypłynie z folii.
W obu powyższych przypadkach papryki zapiekane serem podajemy i zjadamy na ciepło, zaraz po przygotowaniu posypane natką pietruszki.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na Grillowe Różności:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/05/24/papryka-zapiekana-serem