ßßß Cookit - przepis na Mus jabłkowo dyniowy

Mus jabłkowo dyniowy

nazwa

Wykonanie

Dostałam kolejną skrzynkę jabłek antonówek. No to zakasałam rękawy i ruszyłam do produkcji nowych słoiczków. Z połowy zrobiłam mus z samych jabłek z cukrem i cynamonem a z reszty mus z jabłek i dyni.
Wyszedł wspaniały o pięknym kolorze. Będzie super pasował do placków i do naleśników.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 2 kg jabłek - u mnie antonówki
- 300-400 g cukru
- 500 g dyni
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki płatków migdałów
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone na kawałki jabłka i dynię. Zagotowujemy cały czas mieszając, aby nie przypalić. Dodajemy cukier i gotujemy, aż jabłka i dynia się rozpadną, na małym ogniu mieszając. Możemy pod koniec gotowania zmiksować mus blenderem. Jak już jabłka i dynia się rozpadną dodajemy cynamon, sok z cytryny, wrzucamy żurawinę i rodzynki oraz płatki migdałów (lekko je rozgniotłam rękami). Mieszamy i zagotowujemy mieszając, aby mus zrobił się bardzo gorący. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy, kładziemy na chwilę do góry dnem.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/10/mus-jabkowo-dyniowy.html