Wykonanie
Dostałam kolejną skrzynkę
jabłek antonówek. No to zakasałam rękawy i ruszyłam do produkcji nowych słoiczków. Z połowy zrobiłam mus z samych
jabłek z
cukrem i
cynamonem a z reszty mus z
jabłek i dyni.Wyszedł wspaniały o pięknym kolorze. Będzie super pasował do placków i do naleśników.Zapraszam :-)Składniki:- 2 kg
jabłek - u mnie antonówki- 300-400 g
cukru- 500 g dyni- 1 łyżeczka
cynamonu- 2 łyżki
suszonej żurawiny- 2 łyżki
rodzynek- 2 łyżki
płatków migdałów- 1 łyżka
soku z cytrynyWykonanie:Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone na kawałki
jabłka i
dynię. Zagotowujemy cały czas mieszając, aby nie przypalić. Dodajemy
cukier i gotujemy, aż
jabłka i
dynia się rozpadną, na małym ogniu mieszając. Możemy pod koniec gotowania zmiksować mus blenderem. Jak już
jabłka i
dynia się rozpadną dodajemy
cynamon,
sok z cytryny, wrzucamy
żurawinę i
rodzynki oraz
płatki migdałów (lekko je rozgniotłam rękami). Mieszamy i zagotowujemy mieszając, aby mus zrobił się bardzo gorący. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy, kładziemy na chwilę do góry dnem.