ßßß
Kolejne już wspólne Wypiekanie na śniadanie organizowane przez Pawła i Magdę. Tym razem padło na bułki grahamki. Już myślałam, że nie zdążę ich zrobić a tak bardzo chciałam, ale się udało w ostatniej chwili. Buły wyszły rewelacyjne w smaku, z wierzchu chrupiące a w środku miękkie. Takie jak lubię i takie jakie kiedyś można było kupić w piekarniach. Najlepiej mi smakowały z masłem i domowym dżemem z truskawek. Spróbujcie koniecznie takie zrobić.Zapraszam :-)Składniki:- 170 g mąki pszennej typ 750- 320 g mąki pszennej typ 1850- 315 ml ciepłej wody- 2 łyżeczki suchych drożdży instant- 2 łyżeczki cukru - ja dałam trzcinowy- 1 łyżeczka soliWykonanie:Wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy ciasto, możemy zrobić to w robocie. Dokładnie wyrabiamy ciasto około 10 minut. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na 8 części i formujemy bułki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanego mąką. Zostawiamy jeszcze na 1 godzinę pod przykryciem, aby podrosły. Bułki pieczemy w temperaturze 220 stopni, grzanie góra-dół przez 20 minut. Upieczone bułki studzimy na kratce.
Bułki piekłam razem z:- Aliną- Pawłem- Asią- Dorotką- Lidią- Julianną- Agnieszką- Jolą- Bożenką- Elą