Wykonanie
"Krem
daktylowy" - brzmi obiecująco. Dobrze wiecie, że musiałam spróbować ;) Tym bardziej, że jego przygotowanie zabiera mniej więcej tyle czasu, ile potrzeba do zrobienia dwóch
herbat. Podczas przygotowywania pierwszej zalewamy
daktyle wodą, a po kilku godzinach, gdy chcemy wypić kolejną, miksujemy, doprawiami i... gotowe :) Inspiracja
Składniki:1 szklanka
suszonych daktyli1/2 łyżeczki domowej
przyprawy piernikowej lub po szczypcie
cynamonu,
imbiru i
kardamonumała szczypta
soliSposób przygotowania:
Daktyle zalej zimną przegotowaną
wodą i pozostaw na kilka godzin. Następnie odlej
wodę, ale jej nie wylewaj. Zmiksuj na gładki krem (lub rozgnieć widelcem), dodaj
przyprawy i wymieszaj. Jeśli jest za gęsty, możesz dodać odrobinę pozostałej z moczenia
daktyli wody. Przełóż do czystego słoiczka i przechowuj w lodówce.P.S. Podczas wybierania
daktyli zwróć uwagę, by były to "czyste"
daktyle - bez
syropu glukozowego czy fruktozy.