ßßß Cookit - przepis na Piernikowy krem daktylowy

Piernikowy krem daktylowy

nazwa

Wykonanie

"Krem daktylowy" - brzmi obiecująco. Dobrze wiecie, że musiałam spróbować ;) Tym bardziej, że jego przygotowanie zabiera mniej więcej tyle czasu, ile potrzeba do zrobienia dwóch herbat. Podczas przygotowywania pierwszej zalewamy daktyle wodą, a po kilku godzinach, gdy chcemy wypić kolejną, miksujemy, doprawiami i... gotowe :) Inspiracja
Składniki:
1 szklanka suszonych daktyli
1/2 łyżeczki domowej przyprawy piernikowej lub po szczypcie cynamonu, imbiru i kardamonu
mała szczypta soli
Sposób przygotowania:
Daktyle zalej zimną przegotowaną wodą i pozostaw na kilka godzin. Następnie odlej wodę, ale jej nie wylewaj. Zmiksuj na gładki krem (lub rozgnieć widelcem), dodaj przyprawy i wymieszaj. Jeśli jest za gęsty, możesz dodać odrobinę pozostałej z moczenia daktyli wody. Przełóż do czystego słoiczka i przechowuj w lodówce.
P.S. Podczas wybierania daktyli zwróć uwagę, by były to "czyste" daktyle - bez syropu glukozowego czy fruktozy.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/12/piernikowy-krem-daktylowy.html