Wykonanie
Sezon
szparagowy oficjalnie uważam za otwarty :) Białe
szparagi każdego roku pojawiają się na naszym
stole, a im wcześniej uda nam się je kupić, tym bardziej nam smakują. Klasycznym sposobem ich przygotowania jest gotowanie. I w tej właśnie wersji Wam je polecam :)
Składniki:
szparagisólcukiersok z cytrynySposób przygotowania:
Szparagi obierz - najlepiej obieraczką do warzyw. Zacznij od dołu
szparaga i kieruj się do główki. Następnie chwyć
szparaga u dołu oraz w połowie i złam - oderwiesz w ten sposób twardą część.
Szparagi opłucz pod bieżącą
wodą.Zagotuj
wodę w wysokim garnku -
szparagi powinny stać podczas gotowania,a ich główki powinny wystawać ponad powierzchnię
wody. Wsyp
sól i
cukier (u mnie po 1/2 łyżki) i dodaj trochę
soku z cytryny, by
szparagi zachowały biały kolor. Do wrzątku włóż
szparagi, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 10-15 minut do miękkości.Podawaj - wedle uznania - ze stopionym
masłem, posypane
solą morską i świeżo zmielonym
pieprzem, ze zrumienioną
bułką tartą...Zagotuj
wodę ze szczyptą
soli i 2 łyżkami
octu winnego. Na wrzątek wlej surowe
jajko. Gotuj 3-4 minuty. Delikatnie wyjmij za pomocą łyżki.
Jajko powinno pozostać w środku lekko płynne.