Wykonanie
Lubię różne pasty na kanapki. Często urozmaicam dodatki w postaci
pieczonych mięs czy właśnie past. Dzisiaj zrobiłam pastę z
kurczaka z warzywami i
olejem arachidowym, który otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Oleofarm .Jest to
olej tłoczony na zimno z orzeszków arachidowych, świetnie nadaja się do sałatek, surówek,
sosów czy właśnie past. Super sprawdza się do polania budyniu, deseru, naleśników. Używamy go tylko do potraw na zimno. Firma Oleofarm ma w swojej ofercie bardzo bogaty wybór produktów, w tym nie tylko
olei. Zachęcam Was do zajrzenia na ich stronę internetową Oleofarm oraz na ich stronę na fb .Pasta wyszła pyszna w smaku, pełna aromatów. Na kanapkę lub
bułkę z dodatkiem
pomidorka lub
ogórka smakuje rewelacyjnie.Zapraszam :-)Składniki:- 1 pojedynczy
filet z kurczaka- 2 średnie
marchewki- pół małej
cukini- 100 g
pieczarek-
sól,
pieprz- 1 łyżeczka
przyprawy do kurczaka- 1 łyżka
oleju arachidowego OleofarmWykonanie:
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy
przyprawą do kurczaka i podsmażamy chwilkę na patelni. Następnie dodajemy pokrojone w plastry
pieczarki,
cukinie w kostkę, oraz
marchew. Wszystko zalewamy szklanką
wody i gotujemy do miękkości - około 30 minut. Odparowujemy i przyprawiamy jeszcze
solą i
pieprzem, studzimy. Gdy
kurczak i warzywa będą już zimne to wkładamy je do blendera i wlewamy łyżkę
oleju arachidowego i miksujemy. Przekładamy do miski i przechowujemy pastę w lodówce. Pysznie smakuje na
chleb,
bułki z dodatkiem
pomidorka lub
ogórka. Ja posmarowałam pastą
krakersy i poczestowałam znajomą, bardzo jej smakowała.Smacznego :-)