ßßß Cookit - przepis na Pierniczki bakaliowe

Pierniczki bakaliowe

nazwa

Wykonanie

Przepis ten towarzyszy mi po raz drugi podczas przygotowań do Bożego Narodzenia. W zeszłym roku ten przepis mnie urzekł. Zaraziłam nim koleżankę i obie zgodnie mieszamy i odkładamy do leżakowania :) Pierniczki są wypełnione smakiem bakalii i przesiąknięte zapachem fantastycznych przypraw. Sceptykom mielonego kminku mogę tylko powiedzieć, że wzbogaca smak i naprawdę warto go dodać :)
Składniki:
2 szkl. miodu
1 szkl. cukru
200 g masła
150 g smalcu
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
4 szkl. mąki pszennej
1,5 szkl. mąki żytniej
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
100 g suszonej żurawiny
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g płatków migdałowych
100 g rodzynków
białko do posmarowania
Sposób przygotowania:
Miód, masło, smalec, cukier i przyprawy zagotuj w garnku - podgrzewaj aż do rozpuszczenia cukru. Pozostaw do wystygnięcia.
Obie mąki wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia.
Do przestygniętej masy miodowej dodaj mąki, jajka i śmietanę. Zmiksuj na gładką masę. Gotowe ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję. Dodaj bakalie i wymieszaj.
Gotowe ciasto przechowuj w lodówce - może to trwać kilka dni, a nawet kilka miesięcy. Ciasto zgęstnieje i pięknie będzie się wałkować.
W dniu pieczenia wałkuj na około 5 mm i wycinaj foremkami dowolnych kształtów pierniczki i smaruj każdy z nich roztrzepanym jajkiem. Piecz na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w temp. 190 st. około 10-12 minut do lekkiego zezłocenia. Po ostygnięciu przechowuj w zamkniętej puszce.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2013/11/pierniczki-bakaliowe.html