Wykonanie
Ten tort to po prostu marzenie, każdego nie tylko bezglutenowca. Wspaniały,
czekoladowy… Przepis znaleziony u Dorotuś pod nazwą „Tort Ferrero Rocher”, jednak przy pominięciu tych słodkich kuleczek (które niestety nie są bezglutenowe) zyskujemy wspaniały tort bez dodatku
mąki. Ten tort jest obłędny,
serio ;)Składniki na blaty
bezowe:6
białek,1 szklanka
cukru,1 łyżka
mąki ziemniaczanej,1,5 szklanki zmielonych
orzechów laskowych,30g
gorzkiej czekolady.
Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce,
orzechy laskowe podpiec w piekarniku, zdjąć łupinki i zemleć na
mąkę, można też kupić gotowe zmielone
orzechy.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo
cukier (łyżka po łyżce), cały czas ubijając dodać przesianą
mąkę ziemniaczaną. Przy pomocy łyżki delikatnie wmieszać zmielone
orzechy oraz
czekoladę.Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia odrysować 3
okręgi o średnicy 23 cm (może też użyć 3 tortownic o takiej średnicy, także wyłożonych papierem). Masę rozłożyć równo pomiędzy 3
okręgi starając się by ich powierzchnia była równa.Blachy z masą
bezową wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st C i piec z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15 minut, do zarumienienia (blaty nie powinny wyrosnąć, będą raczej płaskie). Po tym czasie wyjąć i wystudzić.Składniki na krem Rocher:400 g
serka mascarpone, schłodzonego350 g nutelli100 g
gorzkiej czekolady,pół szklanki
orzechów laskowych.
Orzechy podpiec, obrać ze skórek i drobno posiekać.
Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej i lekko przestudzić.Przy pomocy miksera zmiksować na gładką masę
mascarpone oraz nutellę. Dodać przestudzoną
czekoladę i miksować do otrzymania jednolitego, gładkiego kremu. Pod koniec dodać posiekane
orzechy. Krem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki by lekko zgęstniał.Dodatkowo:posiekane
orzechy laskowe do dekoracji
boków tortu,opcjonalnie dla „glutenowców” pralinki Ferrero Rocher.Po wystudzeniu blatów i kremu przejść do układania
tortu. Na paterze położyć pierwszą
bezę, wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować, przykryć kolejną
bezą, wyłożyć kolejną 1/3 kremu. Na koniec przykryć ostatnim blatem
bezowym i rozsmarować resztę kremu na wierzchu i bokach
tortu. Tak przygotowany tort wstawić do lodówki na kilka godzin.Schłodzony tort można oblać wspaniałym błyszczącym
czekoladowym ganache.
Czekoladowe ganache:70 g
gorzkiej czekolady,70 ml
śmietany kremówki 36%,1 łyżeczka golden
syrupu lub
miodu.Do garnka wlać
śmietankę oraz miód/golden
syrup, całość podgrzewać do wrzenia następnie zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
gorzką czekoladę i odstawić do rozpuszczenia na około 2 minuty. Po tym czasie wymieszać przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania gładkiego kremu. Wstawić do lodówki na kilkadziesiąt minut i gdy lekko zgęstnieje polać tort.Ponownie schłodzić tort i przejść do ozdabiania – na boki
tortu wysypać posiekane
orzechy, a na wierzchu wyłożyć pralinki bądź inne ozdoby z
gorzkiej czekolady, inspiracją może być np. sposób ozdobienia sernika
czekoladowego .
PS. Wybacznie mi proszę jakość zdjęć, robiłam je na szybko w trakcie imprezy, krojąc tort dla gości ;)PS2.
Żółtka, które wam zostaną możecie w bardzo prosty sposób wykorzystać np. robiąc ptysie z kremem Baileys – boskie ;)Oceń przepis:
Przepis naOpublikowano2014-06-24Średnia ocena4 . 5na podstawie 3 ocenBezglutenowe Ciasta Desery Przepisy
Torty walentynkiTagi
Czekolada Święta bez glutenuAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisNajprostszy
chleb bezglutenowyNastępny wpis
Czekoladowe babeczki z kremem NutellaDietetyczny tort
czekoladowy (bezglutenowy, wegański i bez
cukru)Słowem wstępu: w ogóle nie poczujesz, że ten tort [...] Czytaj dalej +Świąteczny
mus czekoladowyUwielbiam
mus czekoladowy, a ten w wersji zimowej [...] Czytaj dalej +
Czekoladowy mazurek bez pieczeniaCzasami chcemy coś upiec, ale brak nam do tego spr [...] Czytaj dalej +Mazurek
czekoladowyNastał czas mazurków! Pierwszy w tym roku mazurek [...] Czytaj dalej +