ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe bez jajek

Ciasto czekoladowe bez jajek

nazwa

Wykonanie

Pyszne, wilgotne ciasto przypominające brownie. Polecam wszystkim czekoladożercom ;)
Skład (foremka ok. 25cm x 10cm ):
140g masła,
2 łyżki miodu,
150g cukru (bądź substytutu – u mnie fruktoza),
150g mąki,
30g kakao w proszku,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
1/3 szklanki wody.
Masło rozpuścić w mikrofali bądź kąpieli wodnej, dodać miód i cukier. Utrzeć przy pomocy miksera bądź drewnianej łyżki, kryształki cukru nadal mogą być wyczuwalne. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Do wilgotych składników dodać suche oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Wszystko wymieszać do połączenia składników.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wierzch można lekko posypać dodatkową łyżką cukru/fruktozy dzięki czemu będzie miało bardziej chrupiącą skórkę (a ta skórka jest najlepsza ;) uwierzcie mi ).
Wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180st C. Piec przez ok. 40 minut, nie do suchego patyczka (nie musi być idealnie suchy). Studzić na kratce, najpierw w foremce, później wyjąć ciasto razem z papierem i zostawić na kratce do całkowitego ostudzenia. Dopiero wystudzone ciasto nadaje się do krojenia.
Ciasto świetnie pasuje do kawy mrożonej, którą prezentowałam Wam w poprzednim wpisie:
Idealna kawa mrożona.
Polecam!
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2014-05-26
Czas przygotowania
10M
Czas gotowania
40M
Całkowity czas
50M
Średnia ocena
5
na podstawie 8 ocen
Desery Przepisy
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Idealna kawa mrożona
Następny wpis
Idealne frytki pieczone
Ciasto bezglutenowe, zamiast mąki używamy migdałów [...] Czytaj dalej +
Ciasteczka czekoladowe są najlepszym poprawiaczem [...] Czytaj dalej +
Ciasto jogurtowe z owocami
Truskawski! Morele! Wiosna! Gdy zobaczyłam przepis [...] Czytaj dalej +
Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i olejem rzepakowym
Wiosna już na dobre zagościła za naszymi oknami. O [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2014/05/ciasto-czekoladowe-bez-jajek