Wykonanie
Pyszne, wilgotne ciasto przypominające brownie. Polecam wszystkim czekoladożercom ;)Skład (foremka ok. 25cm x 10cm ):140g
masła,2 łyżki
miodu,150g
cukru (bądź substytutu – u mnie fruktoza),150g
mąki,30g
kakao w proszku,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1,5 łyżeczki
mąki ziemniaczanej,1/3 szklanki
wody.
Masło rozpuścić w mikrofali bądź kąpieli
wodnej, dodać
miód i
cukier. Utrzeć przy pomocy miksera bądź drewnianej łyżki, kryształki
cukru nadal mogą być wyczuwalne.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
kakao.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/3 szklanki
wody. Do wilgotych składników dodać suche oraz
mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Wszystko wymieszać do połączenia składników.Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wierzch można lekko posypać dodatkową łyżką cukru/fruktozy dzięki
czemu będzie miało bardziej chrupiącą skórkę (a ta skórka jest najlepsza ;) uwierzcie mi ).Wstawić formę z
ciastem do piekarnika nagrzanego do 180st C. Piec przez ok. 40 minut, nie do suchego patyczka (nie musi być idealnie suchy). Studzić na kratce, najpierw w foremce, później wyjąć ciasto razem z papierem i zostawić na kratce do całkowitego ostudzenia. Dopiero wystudzone ciasto nadaje się do krojenia.
Ciasto świetnie pasuje do
kawy mrożonej, którą prezentowałam Wam w poprzednim wpisie:
Idealna
kawa mrożona.Polecam!Oceń przepis:
Przepis naOpublikowano2014-05-26Czas przygotowania10MCzas gotowania40MCałkowity czas50MŚrednia ocena5na podstawie 8 ocenDesery PrzepisyAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisIdealna
kawa mrożonaNastępny wpisIdealne frytki pieczoneCiasto bezglutenowe, zamiast
mąki używamy
migdałów [...] Czytaj dalej +
Ciasteczka czekoladowe są najlepszym poprawiaczem [...] Czytaj dalej +Ciasto
jogurtowe z
owocamiTruskawski!
Morele! Wiosna! Gdy zobaczyłam przepis [...] Czytaj dalej +Bezglutenowe ciasto z
rabarbarem i
olejem rzepakowymWiosna już na dobre zagościła za naszymi oknami. O [...] Czytaj dalej +