Wykonanie
Placki dwuskładnikowe, super szybkie w przygotowaniu i bezglutenowe. Polecam.Podobno
banan jest najlepszym możliwym śniadaniem dla naszego mózgu . Chodzą słuchy, że nawet
Albert Einstein zjadał codziennie rano przynajmniej jednego
banana. A
jajko ? Wszyscy wiedzą, nasze ciało bardzo lubi poranną dawkę
białka i tłuszczu jakie zapewnia.Jeśli jesteście na diecie - spróbujcie zrobić te placuszki z jednym całym
jajkiem, a zamiast drugiego dodać tylko
białko. Będzie mniej kalorycznie.
Skład (10 małych placuszków):2 średnie
banany (najlepsze są bardzo dojrzałe),2
jajka,
olej do smażenia (polecam
kokosowy),opcjonalnie
przyprawy np.
wanilia,
cynamon itp.Przygotowanie w 5 krokach :
Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem na jednolitą paćkę,Do
bananów wbić
jajka,Przy pomocy widelca połączyć
jajka i
banany,Na odrobinie
oleju, bądź suchej patelni smażyć małe placuszki,Gdy pojawią się bąbelki przewracać na drugą stronę i smażyć do zarumienienia.Polecam podawanie ze świeżym
ananasem, smakuje bosko.Poradnik smażeniaJeśli chcesz smażyć placki bez
oleju musisz posiadać bardzo dobrą patelnię z nieprzywierającą powłoką,Najlepszy do smażenia jest
olej kokosowy lub rzepakowy, ewentualnie
masło klarowane,Ilość
oleju powinna być niewielka, jednak pokrywać całą patelnie (można wysmarować równo np. pędzelkiem silikonowym),Możesz przykryć patelnie pokrywką i spróbować przełożyć placki na drugą stronę jak już górna część też będzie ścięte,
Łopatka jaką przewracamy ma znaczenie, ze swojego doświadczenia
mogę powiedzieć, że najbardziej sprawdzają się teflonowe, chociaż chyba nie najważniejszy jest materiał, tylko wygięcie (powinny być płaskie i
mieć dodatkową rączkę, trochę jak
łopatka do ciasta),Jeśli placki nie chcą przewrócić się na drugą stronę masz dwa wyjścia: spróbować przewrócić je przy pomocy dwóch
łopatek lub skorzystać z talerza – przykryć patelnię talerzem, przewrócić do góry nogami i ponownie zsunąć placek z talerza na patelnie, tym razem niedopieczoną stroną do dołu.Mam nadzieję, że tym małym poradnikiem ułatwię Wam chociaż trochę usmażenie tych placków. Pamiętaj, jeśli ciasto będzie miało właściwą konsystencje to żadna z moich porad nie powinna się przydać, usmażą się wtedy idealnie, tak jak na moich zdjęciach poniżej :)
A ja do placków oprócz
ananasa dodałam
kakao :) Smacznego!Inne przepisy z cyklu „Zdrowe i szybkie śniadanie” znajdują się tutaj .Oceń przepis:
Przepis naOpublikowano2014-02-15Czas przygotowania5MCzas gotowania5MCałkowity czas10MŚrednia ocena4 . 5na podstawie 110 ocenBezglutenowe Dietetyczne Naleśniki i placki Omlety Przepisy ŚniadaniaTagi
ananas banan jajka Zdrowe i szybkie śniadanieAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisTOP5 - Ulubieńcy tygodniaNastępny wpisBlender Philipsa nie dał rady.Zdrowe i szybkie śniadanie – OMLETCzesto zdarza Wam się wyjść z domu bez śniadania? [...] Czytaj dalej +7 przepisów na zdrowe i szybkie śniadanieKażdy czasami staje przed dylematem co zjeść na śn [...] Czytaj dalej +Pełnoziarniste placki
orzechoweTo, że uwielbiam placki można stwierdzić po szybko [...] Czytaj dalej +Najprostsze plackiCzasami mamy ochotę na ciepłe placuszki na śniada [...] Czytaj dalej +