ßßß Cookit - przepis na Placki bananowe bez mąki

Placki bananowe bez mąki

nazwa

Wykonanie

Placki dwuskładnikowe, super szybkie w przygotowaniu i bezglutenowe. Polecam.
Podobno banan jest najlepszym możliwym śniadaniem dla naszego mózgu . Chodzą słuchy, że nawet Albert Einstein zjadał codziennie rano przynajmniej jednego banana. A jajko ? Wszyscy wiedzą, nasze ciało bardzo lubi poranną dawkę białka i tłuszczu jakie zapewnia.
Jeśli jesteście na diecie - spróbujcie zrobić te placuszki z jednym całym jajkiem, a zamiast drugiego dodać tylko białko. Będzie mniej kalorycznie.
Skład (10 małych placuszków):
2 średnie banany (najlepsze są bardzo dojrzałe),
2 jajka,
olej do smażenia (polecam kokosowy),
opcjonalnie przyprawy np. wanilia, cynamon itp.
Przygotowanie w 5 krokach :
Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem na jednolitą paćkę,
Do bananów wbić jajka,
Przy pomocy widelca połączyć jajka i banany,
Na odrobinie oleju, bądź suchej patelni smażyć małe placuszki,
Gdy pojawią się bąbelki przewracać na drugą stronę i smażyć do zarumienienia.
Polecam podawanie ze świeżym ananasem, smakuje bosko.
Poradnik smażenia
Jeśli chcesz smażyć placki bez oleju musisz posiadać bardzo dobrą patelnię z nieprzywierającą powłoką,
Najlepszy do smażenia jest olej kokosowy lub rzepakowy, ewentualnie masło klarowane,
Ilość oleju powinna być niewielka, jednak pokrywać całą patelnie (można wysmarować równo np. pędzelkiem silikonowym),
Możesz przykryć patelnie pokrywką i spróbować przełożyć placki na drugą stronę jak już górna część też będzie ścięte,
Łopatka jaką przewracamy ma znaczenie, ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że najbardziej sprawdzają się teflonowe, chociaż chyba nie najważniejszy jest materiał, tylko wygięcie (powinny być płaskie i mieć dodatkową rączkę, trochę jak łopatka do ciasta),
Jeśli placki nie chcą przewrócić się na drugą stronę masz dwa wyjścia: spróbować przewrócić je przy pomocy dwóch łopatek lub skorzystać z talerza – przykryć patelnię talerzem, przewrócić do góry nogami i ponownie zsunąć placek z talerza na patelnie, tym razem niedopieczoną stroną do dołu.
Mam nadzieję, że tym małym poradnikiem ułatwię Wam chociaż trochę usmażenie tych placków. Pamiętaj, jeśli ciasto będzie miało właściwą konsystencje to żadna z moich porad nie powinna się przydać, usmażą się wtedy idealnie, tak jak na moich zdjęciach poniżej :)
A ja do placków oprócz ananasa dodałam kakao :) Smacznego!
Inne przepisy z cyklu „Zdrowe i szybkie śniadanie” znajdują się tutaj .
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2014-02-15
Czas przygotowania
5M
Czas gotowania
5M
Całkowity czas
10M
Średnia ocena
4 . 5
na podstawie 110 ocen
Bezglutenowe Dietetyczne Naleśniki i placki Omlety Przepisy Śniadania
Tagi
ananas banan jajka Zdrowe i szybkie śniadanie
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
TOP5 - Ulubieńcy tygodnia
Następny wpis
Blender Philipsa nie dał rady.
Zdrowe i szybkie śniadanie – OMLET
Czesto zdarza Wam się wyjść z domu bez śniadania? [...] Czytaj dalej +
7 przepisów na zdrowe i szybkie śniadanie
Każdy czasami staje przed dylematem co zjeść na śn [...] Czytaj dalej +
Pełnoziarniste placki orzechowe
To, że uwielbiam placki można stwierdzić po szybko [...] Czytaj dalej +
Najprostsze placki
Czasami mamy ochotę na ciepłe placuszki na śniada [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2014/02/placki-bananowe