ßßß Cookit - przepis na Najlepsze czekoladowe muffiny

Najlepsze czekoladowe muffiny

nazwa

Wykonanie

Po internecie krąży wiele przepisów na czekoladowe babeczki/muffinki. Ten jest połączeniem kilku i jest najlepszy pod słońcem. Babeczki mają chrupiącą skórkę i są mięciutkie w środku. Do tego kawałki roztapiającej się czekolady i zostałam kupiona ;)
Skład(12 babeczek):
1 i 3/4 szklanki (300g) mąki pszennej,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao,
120g masła,
1 łyżeczka pasty z ziaren wanilii (lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego),
2 jajka,
2/3 szklanki mleka,
150g czekolady (dowolnej – u mnie biała, ale może być też ciemna czy mleczna),
1 szklanka (220g) cukru.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wsypać razem do miski i połączyć za pomocą trzepaczki (to nam zastępuje przesiewanie i jest dużo mniej brudotwórcze).
Masło rozpuścić (w mikrofali lub np. w gorącym piekarniku), odstawić do przestudzenia.
W międzyczasie posiekać czekoladę, nie musi być idealnie, ważne by było w miarę drobno.
W drugiej misce roztrzepać jajka, mleko i wanilię. Po połączeniu składników dodać cukier i zamieszać trzepaczką, by zaczął się rozpuszczać.
Suche składniki dodać do mokrych, wsypać posiekaną czekoladę i lekko zamieszać, dodać przestudzone masło. Zamieszać dosłownie kilka razy, by nie było widać mąki, ale struktura musi pozostać lekka, napowietrzona i z grudkami.
Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Przy pomocy łyżki do lodów (naprawdę się sprawdza, polecam) nakładać porcję ciasta do każdej foremki. Z tej ilości ciasta powinno wyjść co najmniej 12 babeczek, mi wyszło 18, dlatego, że lubię gdy ciasto nie wyrasta za bardzo ponad papierek i nakładam po jednej łyżce ciasta.
Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 º C. Piec ok. 20 min, do „suchego patyczka”.
Babeczki są dobre także drugiego i trzeciego dnia. Można je wtedy podgrzać przez chwilę w mikrofali z kostką czekolady na wierzchu (ja tak zrobiłam). Nadają się też do mrożenia, u mnie kilka się mrozi i będą na czarną godzinę słodyczowej słabości.
Mniam ;)
Desery Przepisy
Tagi
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Strrrrraszne oczęta - Halloween.
Następny wpis
Relacja z warsztatów Knife skills - posiekajmy coś!
Czekoladowe babeczki z kremem Nutella
Absolutny hit w naszym domu. Pyszne, wilgotne, wrę [...] Czytaj dalej +
Muffiny brownie z bezą
Ostatnio zostałam wielką fanką bezy, pasuje mi do [...] Czytaj dalej +
Czekoladowe muffinki brownie z kremem z marakui
Uwielbiam te babeczki! Są po prostu przepyszne, sm [...] Czytaj dalej +
Ciasto czekoladowe bez jajek
Pyszne, wilgotne ciasto przypominające brownie. Po [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2013/11/najlepsze-czekoladowe-muffiny