ßßß
Brownie to klasyka. Każdy powinien nauczyć się wykonywać ten przepis i mieć go w zanadrzu na różne okazje gdy szybko trzeba przygotować coś pysznego. Ten przepis został przerobiony przeze mnie i pochodzi z książki „Nigella Ekspresowo” autorstwa Nigelli Lawson.Skład (blaszka o wymiarach 22cmx22cm):150g ciemnej czekolady (minimum 70 kakao),150g masła,100g drobnego cukru (ja użyłam 70g stewii i 30g fruktozy),1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty z nasion wanilii,2 jajka,100g mielonych orzechów (u mnie 70g laskowych i 30g włoskich),1 garść (ok. 70g) orzechów laskowych (lub innych) posiekanych.Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu zdjąć z garnka, dodać cukier i ekstrakt waniliowy, wymieszać do rozpuszczenia cukru. Odstawić do przestudzenia.Gdy masa będzie już przestudzona dodać jajka, mielone orzechy i posiekane. Wymieszać wszystko do połączenia składników.Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 º C.Piec 15-20 minut, ciasto po upieczeniu powinno mieć ciągle lekko lepką powierzchnie.Lekko przestudzić i pokroić na 16 kwadracików. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe :)
Bezglutenowe Desery PrzepisyTagibrownie CzekoladaAutorAnna SudołZ zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisTOP 5 Sposoby na przechowywanie żywnościNastępny wpisCzemu jesteś matołem kulinarnym.Kolejne ciasto czekoladowe bez mąki, bardzo przypo [...] Czytaj dalej +Ciasto czekoladowe bez mąkiCiasto bezglutenowe, zamiast mąki używamy migdałów [...] Czytaj dalej +Muffiny brownie z beząOstatnio zostałam wielką fanką bezy, pasuje mi do [...] Czytaj dalej +Ciasto marchewkowe bez mąkiCiasto, które nie powinno powodować żadnych wyrzu [...] Czytaj dalej +