ßßß Cookit - przepis na Brownie bez mąki

Brownie bez mąki

nazwa

Wykonanie

Brownie to klasyka. Każdy powinien nauczyć się wykonywać ten przepis i mieć go w zanadrzu na różne okazje gdy szybko trzeba przygotować coś pysznego. Ten przepis został przerobiony przeze mnie i pochodzi z książki „Nigella Ekspresowo” autorstwa Nigelli Lawson.
Skład (blaszka o wymiarach 22cmx22cm):
150g ciemnej czekolady (minimum 70 kakao),
150g masła,
100g drobnego cukru (ja użyłam 70g stewii i 30g fruktozy),
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty z nasion wanilii,
2 jajka,
100g mielonych orzechów (u mnie 70g laskowych i 30g włoskich),
1 garść (ok. 70g) orzechów laskowych (lub innych) posiekanych.
Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu zdjąć z garnka, dodać cukier i ekstrakt waniliowy, wymieszać do rozpuszczenia cukru. Odstawić do przestudzenia.
Gdy masa będzie już przestudzona dodać jajka, mielone orzechy i posiekane. Wymieszać wszystko do połączenia składników.
Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 º C.
Piec 15-20 minut, ciasto po upieczeniu powinno mieć ciągle lekko lepką powierzchnie.
Lekko przestudzić i pokroić na 16 kwadracików. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe :)
Bezglutenowe Desery Przepisy
Tagi
brownie Czekolada
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
TOP 5 Sposoby na przechowywanie żywności
Następny wpis
Czemu jesteś matołem kulinarnym.
Kolejne ciasto czekoladowe bez mąki, bardzo przypo [...] Czytaj dalej +
Ciasto czekoladowe bez mąki
Ciasto bezglutenowe, zamiast mąki używamy migdałów [...] Czytaj dalej +
Muffiny brownie z bezą
Ostatnio zostałam wielką fanką bezy, pasuje mi do [...] Czytaj dalej +
Ciasto marchewkowe bez mąki
Ciasto, które nie powinno powodować żadnych wyrzu [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2013/10/brownie-bez-maki