ßßß Cookit - przepis na Jajka marynowane w occie

Jajka marynowane w occie

nazwa

Wykonanie

Są niekonwencjonalne. Zapewne osoby ich próbujące podzielą się na dwie grupy - zdecydowanych przeciwników i zapalonych miłośników. Przygotowałam je - według tego przepisu - na tegoroczną Wielkanoc, ale myślę, że sprawdzą się też jako przystawka czy przekąska podczas każdej imprezy.
Są ostrawe w smaku - przez marynowanie. Zyskują "brudnawy" kolor - winny jest ocet winny i balsamiczny. Smakują same, na kanapce i z sosem tatarskim.
Dodatkowym bonusem jest zamarynowana papryka i cebulka :)
Składniki:
10 ugotowanych na twardo i obranych jajek
1,5 szkl. wody
0,25 szkl. czerwonego octu winnego
0,5 szkl. octu balsamicznego
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
duża czerwona cebula
0,5 czerwonej papryki
3 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Wodę z octem winnym i balsamicznym wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Zagotuj. Do gorącej zalewy wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i w cienkiem paseczki paprykę. Ostudź.
Jajka włóż do słoika i zalej marynatą. Odstaw do lodówki na 5-7 dni do lodówki.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2015/04/jajka-marynowane-w-occie.html