Wykonanie
Zupa nic to moje lekarstwo na smutki. Gorące
mleko o
waniliowym smaku i lekkie chmurki. Słodkie, delikatne. Serwuję ją na śniadanie jako rozkoszną alternatywę dla
płatków z
mlekiem w dni, w które nie muszę się śpieszyć, kiedy
mogę celebrować poranek z najbliższymi.
Składniki:1 litr
mleka3
jajka150 g
cukruszczypta
cynamonu1/2
laski wanilii lub 1/4 łyżeczki pasty z
waniliiSposób przygotowania:Z
żółtek, 50 g
cukru i
cynamonu utrzyj kogel
mogel. Z
białek i reszty
cukru ubij pianę.
Mleko zagotuj, zmniejsz płomień i na powierzchnię
mleka kładź małe
bezowe chmurki: łyżką nabieraj małe porcje piany i po 3-4 szt. gotuj na
mleku. Odwracaj na drugą stronę i po chwili wyjmuj łyżką cedzakową.Ugotowane
beziki układaj na talerzach, na których będziesz serwować zupę. Do
mleka dodaj ziarenka z
laski wanilii lub pastę, ponownie zagotuj. Do utartego wcześniej kogla mogla dodaj kilka łyżek gorącego
mleka i rozmieszaj. Następnie wlej otrzymaną masę do zdjętego z ognia
mleka i rozmieszaj rózgą. Ubijaj, aż zupa lekko zgęstnieje. Wlej ostrożnie na talerz z bezikami.