ßßß
Składniki:1 litr mleka3 jajka150 g cukruszczypta cynamonu1/2 laski wanilii lub 1/4 łyżeczki pasty z wanilii
Sposób przygotowania:Z żółtek, 50 g cukru i cynamonu utrzyj kogel mogel. Z białek i reszty cukru ubij pianę.Mleko zagotuj, zmniejsz płomień i na powierzchnię mleka kładź małe bezowe chmurki: łyżką nabieraj małe porcje piany i po 3-4 szt. gotuj na mleku. Odwracaj na drugą stronę i po chwili wyjmuj łyżką cedzakową.Ugotowane beziki układaj na talerzach, na których będziesz serwować zupę. Do mleka dodaj ziarenka z laski wanilii lub pastę, ponownie zagotuj. Do utartego wcześniej kogla mogla dodaj kilka łyżek gorącego mleka i rozmieszaj. Następnie wlej otrzymaną masę do zdjętego z ognia mleka i rozmieszaj rózgą. Ubijaj, aż zupa lekko zgęstnieje. Wlej ostrożnie na talerz z bezikami.