ßßß Cookit - przepis na Pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana

nazwa

Wykonanie

Kremowa pasta z bakłażana to idealne smarowidło do kanapek czy dip do innych chrupiących warzyw. Dzięki dodatkowi oleju z prażonego sezamu pachnie egzotycznie i doskonale smakuje.
Składniki:
500 g bakłażana
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju z prażonego sezamu
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Całe bakłażany owiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Piecz około 20-30 minut. Po wyjęciu usuń folię i wybierz miąższ łyżką. Pozostaw do ostygnięcia.
Bakłażana, czosnek, oliwy i przyprawy zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera. Schłódź w lodówce.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/11/pasta-z-bakazana.html