Wykonanie
Dynia,
dynia,
dynia... Stali bywalcy znają już moją miłość do niej... Są przepisy, do których często wracam, ale są też takie, które dopiero testuję :) W zależności do dostępnych składników oczywiście ;)Tym razem na warsztat trafiło ciasto z pieczoną
dynią...
Imbirowe, korzenne... Przepyszne... Rozgrzewające w długie jesienne wieczory...
Składniki:2 szkl.
mąki3/4 szkl.
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejszczypta
kardamonu1 łyżeczka
imbiru2 łyżki
cukru waniliowego4
jajka450g puree z pieczonej dyni3/4 szkl.
olejuodrobina
oleju do wysmarowania blaszki
kaszka manna do wysypania blaszki
Sposób przygotowania:W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej mokre. Dokładnie tek, jak na muffiny. Do składników suchych wlewamy mieszankę młynną i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.Keksówkę smarujemy
olejem i wysypujemy
kaszką manną. Wylewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym do 180 st. piekarniku przez 35-45 minut - do suchego patyczka. Po wystygnięciu posypujemy
cukrem pudrem.