Wykonanie
Znowu piliśmy sok z
marchewki... I znowu zostały nam wytłoczyny. Powstało więc ciasto
marchewkowe powodujące ślinotok. Słodka
marchew w połączeniu z aromatyczną domową
przyprawą do piernika i suszonymi
ananasami... Obłęd! Wykorzystałam tu
mąkę gryczaną, która, jeśli jesteście pewni źródła, może być bezglutenowa. Dodałam również
ksylitol zamiast
cukru.
Składniki:3 szkl. wytłoczyn z
marchwi lub
marchwi startej na drobnej tarce2 szkl.
mąki gryczanej1 szkl.
ksylitolu1 szkl.
oleju5
jajek1 łyżeczka
soli1 łyżeczka domowej
przyprawy do piernika2 łyżeczki
sody1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniagarść suszonego
ananasagarść
rodzynekSposób przygotowania:Suche składniki wymieszaj w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie mokre wlej do suchych i dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 50-60 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 st.