Wykonanie
Zwolenników i przeciwników wszelkiej
maści smarowideł znajdzie się pewnie wielu. Każdy ma swoje ulubione. Każdy jakiemuś pewnie jest przeciwny.Ostatnio zauważyłam w internecie falę artykułów o
awokado. Przede wszystkim zachwalających zawartość witamin i mikroelementów, przeciwutleniaczy i kwasów omega-3. I tu gdzieś
między wierszami przeczytałam: "
masło bogów" i że nawilża nasze ciało od środka, pobudza produkcję kolagenu, wspomaga układ odpornościowy, ma właściwości antydepresyjne, poprawia koncentrację... Mogłabym tu wymieniać dalej, ale zatrzymam się na owym "
maśle"."
Masło" z
awokado spożywane wraz z
pomidorem zwiększa przyswajanie likopenu z tego drugiego. Spróbujcie sami :)
Składniki:1
awokadosok z 1/2
cytryny1/2 łyżeczki
soliSposób przygotowania:
Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Wydrąż miąższ łyżeczkę i wraz z
sokiem c
ytryny i
solą wrzuć do malaksera. Zmiksuj na gładką masę.Jeśli lubisz wyraźniejsze konsystencje, to
awokado rozdrobnij widelcem.Podawaj z
pieczywem i
pomidorem.