ßßß Cookit - przepis na Gęś faszerowana owocami

Gęś faszerowana owocami

nazwa

Wykonanie

Kto się boi przygotować gęś? Ja też :)
Gęś na zdjęciach jest dziełem mojej mamy. Przepis też :) "Po znajomości" kupiłyśmy gęś prawdziwie ekologiczną. Mięso było rewelacyjne. Jeśli macie możliwość zakupu właśnie takiej, nie wahajcie się :)
Gęś była fantastyczna, dlatego nie czekajcie! Próbujcie! :)
Składniki:
1 sprawiona gęś (ok. 5 kg)
100-150g suszonych owoców (namoczonych na noc lub np. z kompotu wigilijnego)
2-3 łyżki majeranku
3 jabłka
2 cebule
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
cukier
300g soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100g suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
Przygotuj farsz: Owoce odcedź i pokrój na kawałki. Jabłka umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Cebule obierz i posiekaj. Wymieszaj owoce suszone z jabłkami, cebulą i majerankiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką i cukrem.
Piekarnij rozgrzej do 175 st. Gęś umyj i osusz. Natrzyj ją z wierzchu i w środku solą i pieprzem i napełnij farszem. Tuszkę zepnij wykałaczkami i obwiąż bawełnianą nitką. Zwiąż nóżki, skrzydełka zawiń pod spód i także zwiąż. Gęś ułóż na kratce postawionej w brytfannie - tak, by wytapiający się tłuszcz mógł swobodnie spływać. Piecz około 4,5 - 5 godzin. Około 45 minut przed końcem pieczenia wymieszaj 100ml wody z łyżką soli i co 10 minut smaruj gęś powstałą solanką na zmianę z tłuszczem z brytfanki.
Gdy gęś się piecze, przygotuj sos. Sokiem jabłkowym zalej suszoną żurawinę i zagotuj. Przypraw solą i cukrem. Zagęść mąką ziemniaczaną rozmieszaną w 1/2 szkl. zimnej wody. Gotuj jeszcze 2-3 minuty, mieszając.
Gęś wyjmij z piekarnika, podziel na porcje i podawaj z sosem. Możesz serwować z pyzami, kluskami śląskimi... Tak jak lubisz :)
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2016/03/ges-faszerowana-owocami.html