Wykonanie
Dość często gości u mnie,ma mnóstwo ziaren a z wierzchu jest bardzo chrupiący :)Składniki (1 chlebek):~1,5 szkl
mąki pełnoziarnistej~1,5 szkl pszennej~40g świeżych
drożdży~łyżeczka
soli~3/4 szkl. ziaren (różnych)u mnie
siemię lniane,
sezam,
słonecznik~1/2 szkl.
płatków pszennych~400 ml ciepłej
wodyWykonanie:
drożdże rozpuszczamy w wodzieNastępnie łyżką mieszamy z resztą składników,Foremkę smarujemy tłuszczem i wlewamy masę do środka i posypujemy garstką ziaren.Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 , 5 godzinySpryskujemy górę ciasta
wodąRozgrzewamy piekarnik do temp 220 stopniWkładamy wyrośnięte ciasto, po 10 min zmniejszamy temp do 180 stopni i pieczemy godzinęPo upieczeniu, gdy chlebek jest wypieczony i jeszcze ciepływyjmujemy z formy, aby nie zaparował.